Investice do rozšíření výrobních kapacit na zpracování slunečnicového oleje v Srbsku

Podle portálu „e-Kapija“ plánuje chorvatská skupina „Fortenova grupa“ (bývalý Agrokor) investovat v příštím roce do svého srbského závodu „Dijamant“ v Zrenjaninu 29,3 mil. EUR.

Tato investice je určená na vybudování nových kapacit pro lisování a extrakci oleje ze slunečnicových semínek s kapacitou 1 200 tun denně.

Ilustrační fotografie

V Srbsku, které je významným producentem slunečnicových semínek a také slunečnicových olejů, dochází v poslední době k přeskupování sil ve výrobě této komodity.

Koncem loňského roku byl prodán jeden z nejmodernějších výrobních závodů na Balkáně, společnost „Victoriaoil“ v Šidu, společnosti „Trans Oil“ z Moldávie. V letošním roce pak srbská společnost „Matijević“ koupila firmu „Mirotin grupa“ z Vrbasu a tím se stala také majitelem závodu na zpracování jedlého oleje „Banat“ v Nové Crnji.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Závod „Banat“ je jeden z pěti největších zpracovatelů slunečnicového oleje v Srbsku. Dalšími významnými zpracovateli jsou již zmíněné společnosti „Dijamant“ a „Victoriaoil“, a pak také firmy „Vital“ a „Sunce“ ze Somboru. Společnost „Sunce“ je od roku 2019 ve vlastnictví jednoho z regionálních lídrů na zpracování olejnin, firmy „Bimal Grupa“ z města Brčko v Bosně a Hercegovině.

Dovozcem slunečnicového oleje ze Srbska je i Česká republika, která za prvních deset měsíců tohoto roku dovezla 2 556 tun v celkové hodnotě přesahující 83 milionů korun.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme