Zdroj: CzechTrade

Investoři se zajímají o Thajsko

V prvních devíti měsících roku 2023 si Thajsko získalo pozornost zahraničních investorů, když jich tu 493 založilo své podniky. Dohromady investice dosahují hodnoty 84 miliard bahtů a zaměstnávají přes 5700 Thajců.

I když investiční hodnota meziročně klesla o 15 %, zahraniční investoři stále přispívají k vytváření pracovních míst a generování příjmů.

Ilustrační fotografie

Japonsko zůstává v čele investic, zejména v rozvoji podniků. Pokud jde o hodnotu investic, Japonsko opět vyniká s investicí ve výši 22,9 miliardy bahtů. Těsně za ním následuje Singapur s 20,5 miliardy bahtů, následovaný Čínou s 13,3 miliardy bahtů. Hongkong dosáhl 5,36 miliardy bahtů a Spojené státy investovaly 3,98 miliardy bahtů.

Investice vedly k zaměstnání tisíců thajských pracovníků, což představuje významný nárůst o 41 % oproti předchozímu období. Pět zemí s největším počtem žádostí o investice jsou Japonsko, USA, Singapur, Čína a Hongkong.

ExportMag.cz: Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Japonsko je na prvním místě s 111 žádostmi, následované USA s 80, Singapurem s 77, Čínou s 38 a Hongkongem s 20 žádostmi. Pouze v září obdrželo povolení k provozování podnikání v Thajsku 59 zahraničních investorů, což představuje nárůst o 22 % oproti předchozímu roku, s celkovou investicí ve výši 18,2 miliardy bahtů. Většina z nich pocházela z Japonska, Číny a Hongkongu. Tyto podniky zaměstnaly 1219 thajských pracovníků.

Během prvních devíti měsíců letošního roku projevilo zájem o investice do Východní ekonomické zóny 99 zahraničních investorů, což představuje přibližně 20 % z celého Thajska. Hodnota investic ve Východní ekonomické zóně dosáhla impozantní sumy 16,1 miliardy bahtů, což tvoří zhruba 19 % celkové hodnoty investic.

Zpracovala zahraniční kancelář CzechTrade Thajsko.
Zdroj: EEC

• Teritorium: Asie | Thajsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme