Investorům i startupům se v ČR loni dařilo. Navzdory pandemii

Asi 75 milionů korun (3 miliony eur). Takový byl medián valuace (ocenění firmy v reálném čase) startupů, které v Česku v loňském roce získaly externí investici v rané fázi (pre-seed a seed). Fondy rizikového kapitálu daly takovým společnostem okolo 12,5 milionu korun. Celkem investoři do startupů v raných investičních fázích nalili v roce 2020 odhadem asi 3 miliardy korun (120 milionů eur).

Data vycházejí z veřejně dostupných informací advokátní kanceláře Mavericks, která je prezentuje v právě vydaném Venture Capital Deals Report 2020.

„Navzdory pandemii covidu-19 byl rok 2020 pro startupy i investiční fondy úspěšný. Oproti roku 2019 narostl počet realizovaných transakcí i objem investovaných peněz, současně vznikla celá řada nových investičních fondů,“ uvádí Tomáš Ditrych, spoluzakladatel a partner advokátní kanceláře Mavericks.

Startupový svět 2020 v datech (seedové a pre-seedové transakce):

  • medián výše investic vzrostl oproti roku 2019 ze 400 tisíc eur na 500 tisíc eur,
  • medián pre-money valuace startupů vzrostl oproti roku 2019 z 2,4 milionu eur na 3 miliony eur.

Stane se Praha technologickým centrem?

Celý venture kapitálový trh v České republice se postupně profesionalizuje. V posledních třech letech je vidět velký posun v přístupu investorů k potenciálním investicím, interním prověřovacím procedurám a najímání odborníků na provádění due diligence a přípravu investiční dokumentace.

V důsledku zvýšené konkurence mezi investory a většího počtu odborníků působících na českém trhu se podmínky, za kterých investoři posílají do startupů peníze, výrazně zlepšily a postupně se přibližují standardům západní Evropy a USA. 

„Díky velkému množství investičních fondů, inkubátorů a akcelerátorů, špičkovým technickým univerzitám a v porovnání se světem také díky nízkým životním nákladům má Praha potenciál stát se jedním z předních evropských technologických center,“ dodává Ditrych.

Venture Capital Deals Report 2020 mapuje vůbec poprvé aktuální úroveň venture kapitálového trhu v České republice.

Redakčně upravená tisková zpráva Mavericks

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme