Irák se potýká s nedostatkem a pašováním léků

Irák je zemí s populací přes 40 milionů, která se dlouhodobě potýká s nedostatkem léků. Důsledkem je rozšířený černý obchod a pašování léků, přičemž se často jedná o laciné a méně efektivní kopie certifikovaných léčiv.

Irácká vláda a ministerstvo zdravotnictví proto mají velký zájem na zvýšení legálního importu a případné lokalizaci výroby kvalitních léčiv. Do Iráku je převážná většina léků importována z Íránu, Jordánska a Turecka, částečně také z USA, Francie, Indie nebo Bangladéše.

Ilustrační fotografie

Český zdravotnický průmysl, včetně farmaceutického, má v zemi také velice pozitivní ohlas a irácký trh tak nabízí příležitost českým exportérům farmaceutických výrobků.

Na schůzce českého velvyslance v Bagdádu Petra Štěpánka s novým iráckým ministrem zdravotnictví Salehem Mahdi Al-Hasnawim projevila irácká strana zájem o spolupráci s českým zdravotnickým průmyslem a na žádost ministra byl představen také český farmaceutický průmysl. V návaznosti na to Iráčané vyjádřili zájem o účast českých farmaceutických firem na výběrových řízeních ministerstva.

Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

Podle informací získaných od ministerstva je k účasti na výběrových řízeních iráckého ministerstva zdravotnictví zapotřebí se registrovat u technického oddělení ministerstva na webových stránkách v souladu s předpisy irácké Státní společnosti pro obchod s léky a zdravotnickými potřebami. Kromě toho je také zapotřebí registrovat všechny jednotlivé farmaceutické produkty pro irácký trh.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bagdádu (Irák). Autor: Vojtěch Jirásek, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Irák | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Farmaceutický průmysl

Doporučujeme