Írán postupně oživuje přeshraniční obchod

Íránskou ekonomiku a obchod v posledních měsících poznamenala koronavirová přepravní omezení na jeho státních hranicích. Ta byla sousedícími státy zavedena s ohledem na obavy ze šíření nákazy nemoci covid-19.

V průběhu února a března zavedly restrikce pro civilní a obchodní přepravu prakticky všechny státy, které s Íránem sdílejí pozemní či námořní hranice. Na počátku května však lze říci, že tato omezení jsou sousedícími státy postupně zmírňována s ohledem na umožnění komerční přepravy. Momentálně tak již jsou k dispozici alespoň některé hraniční přechody umožňující tranzit zboží do všech zemí (s výjimkou Turkmenistánu), což zástupci íránského byznysu hlasitě kvitují.

Za pozitivní vývoj lze označit postupné otevření pozemních hraničních přechodů do regionu iráckého Kurdistánu pro komerční přepravu. V případě Turecka je sice zatím funkční pouze železniční hraniční terminál Kapiköy – Razi, který však oproti minulosti zaznamenává několikanásobné navýšení kapacity přepravovaného zboží.

Zcela obnovena již byla přeshraniční přeprava s Afghánistánem a částečně byly pro komerční účely znovu zprovozněny dva hraniční přechody s Pákistánem a jeden s Arménií. Po moři byl obnoven obchod se Spojenými arabskými emiráty, Katarem, Ománem a Kuvajtem. Šest íránských přístavních terminálů při Kaspickém moři již je také v provozu a došlo díky nim k obnovení obchodní přepravu s Ruskem, Ázerbájdžánem a Kazachstánem.

Vedle Číny a Indie jsou v současné době v absolutních číslech největšími obchodními partnery Íránu právě sousedící státy. Přeshraniční přeprava je proto zcela klíčová pro řadu odvětví íránské ekonomiky. Platí to zejména pro petrochemický, ocelářský, stavební, zemědělský či potravinářský sektor. Rovněž íránský farmaceutický průmysl spoléhá na surovinové dovozy ze zahraničí, a Írán hojně ze zahraniční importuje také potraviny či hospodářská zvířata. Kamionovou a námořní přepravou prochází do Íránu také drtivá většina produktů importovaných z České republiky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Teheránu (Írán). Autor: Ramzi Abu-Eid, vedoucí obchodně ekonomického úseku.

• Teritorium: Írán
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme