Itálie investuje do kosmických technologií, šanci uspět mají i Češi

Itálie je po Německu a Francii třetím největším investorem do kosmických technologií v EU. Italský vesmírný průmysl se přitom chystá na další růst a k investicím chce využít i nové unijní peníze.

Šancí pro české firmy tak může být například zapojení do rozsáhlého projektu sledování Země. V roce 2022 Itálie na kosmické technologie vyčlenila 3,083 mld. eur.

Ilustrační fotografie

Prostřednictvím dohod podepsaných s Italskou kosmickou agenturou ASI a Evropskou kosmickou agenturou ESA byl rovněž zahájen investiční proces na realizaci kosmických programů plánovaných v rámci Národního plánu obnovy a odolnosti (PNRR). Díky investicím ve výši přibližně 7,3 mld. eur, které Itálie předpokládá pro vesmírné programy do roku 2026, se chystá italský kosmický průmysl na významný růst.

ExportMag.cz: Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

IRIDE, jeden z nejdůležitějších evropských kosmických programů pro pozorování Země, bude realizován v Itálii z iniciativy vlády díky prostředkům PNRR a bude dokončen do roku 2026 pod vedením ESA a s podporou ASI. IRIDE je komplexní systém sestávající se ze 69 satelitů pro pozorování Země různých typů, z nichž většinu vypouští nosná raketa VEGA-C (výroba v Avio v Colleferro – region Lazio).

Projekt má spolu s dalšími národními a evropskými kosmickými systémy sloužit orgánům veřejné správ k boji proti hydrogeologické nestabilitě a požárům, ochraně pobřeží, monitorování kritických infrastruktur, kvality ovzduší a povětrnostních podmínek. Bude také poskytovat analytické údaje pro vývoj komerčních aplikací malými, středními a průmyslovými podniky. Program má celkový rozpočet přibližně 1,1 mld. eur a bude dokončen do poloviny roku 2026. Na projektu se podílí italský kosmický průmysl s více než 47 společnostmi, které budou systém budovat a nabízet služby uživatelům.

Tendry: pozor na registraci

Vzhledem k perspektivám růstu kosmického průmyslu, technologické konkurenceschopnosti českých firem i již existujících případů spolupráce s italským kosmickým průmyslem, vidíme v jeho expanzi další příležitosti pro české firmy, které mohou uspět rovněž jako subdodavatelé.

Přehled vypisovaných tendrů je možné sledovat na webu Italské kosmické agentury. Obecně platí, že velké společnosti vedou registr dodavatelů a vypisované tendry jsou určeny pro registrované subjekty. Doporučujeme rovněž sledovat výběrová řízení Evropské kosmické agentury ESA. Zápis do seznamu dodavatelů ASI lze provést také on-line. Zájemci o bližší informace se mohou rovněž obracet na ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Římě, e-mail: commerce_rome@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Římě (Itálie). Autoři: Petr Havlík, ekonomický diplomat, Andrea Nimmerfrohová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Itálie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Kosmický průmysl

Doporučujeme