Itálie investuje do nových raketových motorů

Italské ministerstvo pro podniky a iniciativa Made in Italy podepsaly společně s firmou Avio dva kontrakty v hodnotě 285 milionů eur na výrobu nové generace motorů s ekologicky udržitelnými vlastnostmi.

Motory budou součástí budoucích evropských kosmických nosných raket. Pro realizaci těchto zakázek italská vláda delegovala roli technické pomoci na Evropskou kosmickou agenturu (ESA), která bude působit jako smluvní orgán.

Ilustrační fotografie

První projekt nazvaný STS a financovaný částkou 181,6 mil. eur, se do roku 2026 soustředí na vývoj palubního demonstrátoru nových technologií a specifických projektů pro dvoustupňový kapalný kyslík a metan se sníženým dopadem na životní prostředí. Druhý program, nazvaný HTE, financovaný částkou 103,7 mil. eur, bude věnován vývoji nového motoru na kapalný kyslík a metan s vysokým výkonem, nízkým dopadem na životní prostředí a technologií vysokého tahu.

Pro společnost Avio nejde o první významné zakázky. Již loni získala firma, která staví raketu Vega, první dva kontrakty v iniciativách kosmického průmyslu na implementaci „Next Gen EU“ v hodnotě 340 mil. eur.

Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

Cílem těchto dvou projektů je připravit půdu pro budoucí generaci vesmírných dopravních systémů, založených na kapalném pohonu se sníženým dopadem na životní prostředí (potenciálně mají být znovupoužitelné). Za tímto účelem může Avio využít znalostí o metanových pohonech menších rozměrů a uplatnit tyto zkušenosti pro ambicióznější aplikace. Projekty povede Avio jako hlavní dodavatel, podporovaný italským i evropským průmyslovým dodavatelským řetězcem, stejně jako výzkumnými centry a univerzitami.

Více z rozpočtu na vesmírné technologie

Itálie v posledních letech téměř zdvojnásobila financování vesmírného průmyslu. V rámci Národního plánu obnovy a odolnosti (PNRR) přidělila vláda premiéra Giuseppa Conteho na vesmírný průmysl 2,3 miliardy eur, schválením tříletého plánu činnosti 2022–2024 pak dalších 1,8 mld. eur. Vláda premiéra Maria Draghiho vytvořila doplňkový fond na vesmírný průmysl ve výši 800 milionů euro. Kabinet premiérky Giorgie Meloniové vyčlenil částku ve výši 3,1 mld. eur. Italské Ministerstvo obrany pak získalo dalších 400 mil. eur. Italský vesmírný systém bude tak mít k dispozici v příštích čtyřech až pěti letech celkovou částku téměř 10 miliard eur.

Ilustrační fotografie

Vzhledem k perspektivám růstu kosmického průmyslu, technologické konkurenceschopnosti českých firem i již existujícím případům spolupráce s italským kosmickým průmyslem, jsou v jeho expanzi další příležitosti pro české firmy. Příležitosti mohou nalézt firmy nabízející jak kosmické technologie a aplikace, tak například přesnou mechaniku či high tech materiály pro kosmické aplikace.

Zajímavý je právě trh s nosiči do vesmíru, a tudíž zapojení do evropského vesmírného průmyslu, do něhož vstupuje celá řada soukromých investorů. Zde je příležitost zvláště pro malé a střední podniky, které jsou připraveny reagovat na tyto výzvy, a to i vzhledem k nízkým fixním nákladům a kvalifikovanému a mladému personálu.

Šance i pro české firmy

Českým firmám z oboru vesmírného průmyslu doporučujeme pravidelně sledovat web Italské vesmírné agentury, kde jsou zveřejněny přehledy vypisovaných tendrů. Obecně platí, že velké společnosti vedou registr dodavatelů a vypisované tendry jsou určeny pro registrované subjekty, ale často jsou otevřeny také pro zahraniční firmy. Doporučujeme rovněž sledovat webové stránky Evropské vesmírné agentury ESA.

Zápis do seznamu dodavatelů ASI lze provést prostřednictvím webových stránek ASI. Zájemci o bližší informace se mohou rovněž obracet na ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Itálii, e-mail: commerce_rome@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Římě (Itálie). Autoři: Marcel Sauer, ekonomický diplomat, Andrea Nimmerfrohová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Itálie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Kosmický průmysl

Doporučujeme