Itálie: Mediaset podniká první kroky k vytvoření celoevropského vysílače


  • Země: IT – Itálie
  • Datum zveřejnění: 11.06.2019

Představenstvo společnosti Mediaset a Mediaset Espana schválilo návrh pro své akcionáře a to vytvoření nové mateřské společnosti fúzí společností Mediaset, Mediaset Espana a Mediaset Investment NV (nizozemský holding, který bude přejmenován na MFE – Mediaforeurope NV).
Holdingová společnost MFE bude kotována v Miláně a Madridu, ale daňové sídlo bude v Itálii. V rámci reorganizace obdrží každý akcionář společnosti Mediaset podíl MFE za každý držený cenný papír. Každý akcionář společnosti Mediaset Espana obdrží za každý držený cenný papír 2,33 akcií nové holdingové společnosti. Vlastní akcie obou společností nebudou vyměněny a budou zrušeny ke dni fúze.
Po reorganizaci bude mít Fininvest (holdingová společnost založená S. Berlusconim) 35,43 % akcií MFE, ale více než 50 % hlasovacích práv. Simon Fiduciaria 15,39 %, Vivendi 7,71 % a trh 41,47 %.
Spojením společností Mediaset a Mediaset Espana do MFE by mělo zvýšit efektivitu a zajistit úspory nákladů v celkové výši přibližně 100–110 milionů EUR (před zdaněním) v příštích čtyřech letech (od roku 2020 do roku 2023), což odpovídá čisté současné hodnotě přibližně 800 milionů EUR.
Nová holandská holdingová společnost, která bude řídit společnost Mediaset a Mediaset Espana, rozdělí dividendu po fúzi ve výši 100 milionů EUR a zahájí plán na nákup vlastních akcií v celkové výši 280 milionů EUR.

Zdroj: Il Sole 24 Ore
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Milán.

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Itálie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme