Itálie: Nový zákon o rozpočtu 2020 představil tzv. plastic tax

Nejspíše od června 2020 bude platit nová daň na plasty. Stát v tomto roce předpokládá vybrat 140 mil. EUR.

Plastic tax je novou daní, která byla představena v novém zákoně o rozpočtu na rok 2020. Tato právní norma by měla nejspíše nabýt účinnosti v červnu roku 2020 (může se změnit). Daň na plasty se vztahuje na jednorázové plasty typu obaly, přepravky/nádoby, láhve, tetrapak, obaly na potraviny atd., nevztahuje se na objekty/výrobky, které obsahují méně než 40 % plastu a také se nevztahuje na recyklovatelné a kompostovatelné produkty. 
Tato daň se bude počítat z hmotnosti a sazba má být 0,45 EUR/kg. Stát očekává, že v tomto roce z výběru plastové daně obdrží 140,6 milionů EUR, zatímco v roce 2021 odhadované příjmy mírně přesahují 521 milionů EUR.
Kdo bude tuto daň platit? Plastic tax mají platit ti, kteří vyrábějí, nakupují nebo dovážejí tento typ produktu (tedy jednorázové obaly, atd. viz výše). Daň se bude přiznávat každého čtvrt roku v podobě čtvrtletních přiznání, které musí obsahovat všechny náležitosti nezbytné k určení daňové povinnosti. Prohlášení musí být předloženo celnímu a monopolnímu úřadu (Agenzia delle Dogane e dei Monopoli) do konce měsíce následujícího po kalendářním čtvrtletí, na které se prohlášení vztahuje. Zákon o rozpočtu stanovil minimální splatnou částku na 10 EUR. 

Zdroj: Money.it, The Italian Times
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Milán. 

Doporučujeme