Zdroj: CzechTrade

Italská firma se bude starat o centrum kybernetických rizik EU

Italská firma Leonardo, kterou vlastní ministerstvo obrany, vyhrála spolu se společností Indra projekt výstavby fyzického centra kybernetické bezpečnosti v Bruselu v hodnotě 18 milionů eur.

Projekt svěřilo Generální ředitelství pro komunikaci při Evropské komisi. Akcie Leonarda obratem vzrostly. Centrum bude moci počítat s podporou Leonardova regionálního centra v Bruselu, jež je součásti Globálního bezpečnostního operačního centra společnosti.

Ilustrační fotografie

Centrum sídlí v italském Chieti a má další operační střediska v Itáli, Spojeném království, dalších evropských zemích či na Blízkém východě. Spravuje více než 137 000 událostí kybernetické bezpečnosti za sekundu. Pro zajištění plného povědomí o rizicích a zlepšení reakce Evropy na kybernetické krize bude centrum interoperabilní se všemi subjekty odpovědnými na evropské úrovni za analýzu kybernetických hrozeb.

ExportMag.cz: Kostarika vstoupila mezi nejvyspělejší země. Nesrazil ji ani obří útok ruských hackerů

Kromě fyzického centra Leonardo vytvořilo první celoevropské virtuální centrum pro dynamické řízení kybernetických rizik v reálném čase. Virtuální centrum již dosáhlo plného provozu a zpracovává a analyzuje terabajty dat ze zdrojů, jako jsou web, sociální média, zpravodajská média, databáze, deep a dark weby.

Díky současné superpočítačové infrastruktuře je centrum schopné provádět až pět milionů operací za sekundu. Evropská komise má tak možnost kdykoli zjistit úroveň rizika kybernetického útoku na evropské digitální infrastruktury, možné škodlivé aktéry, pravděpodobné způsoby útoku, potenciální cíle a související zranitelnosti. To umožňuje dynamicky vypočítat dopady jakýchkoli útoků na provoz kritických infrastruktur a služeb strategického zájmu na podporu větší evropské kybernetické odolnosti.

Kybernetická bezpečnost se ukazuje jako jeden ze strategických pilířů pro zvýšení ziskovosti skupiny Leonardo. Nový kybernetický projekt přispěl k podpoře růstu ceny akcií o 68 % od začátku roku.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Itálie.
Zdroj: Leonardo.com, Economy Magazine

• Teritorium: Evropa | Itálie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme