Zdroj: CzechTrade

Italský Enel investuje jednu miliardu dolarů do solární elektrárny v USA

Pro závod v Oklahomě, první svého druhu v USA, je plánována investice přes jednu miliardu dolarů. Vytvoření 1 500 pracovních míst.

Italská energetická společnost Enel se připravuje na zahájení výstavby největší továrny na fotovoltaické panely ve Spojených státech. Jedná se o první, a tedy i největší výstavbu svého druhu ve Spojených státech. Plánovaná investice přesahuje miliardu dolarů a nová elektrárna by měla zaměstnat 1 500 lidí.

Enel pro výstavbu vybral oblast poblíž města Tulsa v Oklahomě. V tomto státě má již portfolio větrných projektů za 3 miliardy dolarů a kancelář v Oklahoma City. Stavební práce by měly začít již v první polovině roku 2023. K zahájení provozu by mělo dojít v roce 2024.

Pro výstavbu použije inovativní panely vyvinuté právě ve společnosti Enel. Nejenže jsou oboustranné, a proto jsou schopny zachytit sluneční světlo i na površích, které nejsou přímo vystaveny paprskům, ale obsahují i materiály zvyšující schopnost absorbovat světlo. Díky této technologii se zvýší účinnost panelů o více než 30 % a zaručí životnost minimálně 35 let.

ExportMag.cz: Ve světě vznikne síť ekologických učeben Archimedes s českými technologiemi

Enel posílí svou přítomnost v USA. V tomto případě především díky daňovým pobídkám, které vláda USA zavedla prostřednictvím zákona o snížení inflace. Přidělila více než 300 miliard dolarů v dotacích na podporu rozvoje čisté energie a pobídky k výrobě komponentů v USA, jako jsou baterie pro elektrická vozidla a solární panely.


Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Itálie.
Zdroj: Il Sole 24 Ore

• Oblasti podnikání: Energetika | Investice | Investiční celky | Obchod

Doporučujeme