Izrael otevřel nové mezinárodní letiště

21. ledna 2019 bylo na jihu Izraele otevřeno nové mezinárodní letiště Ramon (pojmenované po prvním izraelském kosmonautovi, který zahynul při pádu raketoplánu Colombia), které se nachází ve vzdálenosti 18 km severozápadně od města Ejlat (také Eilat nebo Elat). Letiště by mělo obsluhovat kolem 4,25 mil. pasažérů ročně. Nejdříve budou na  letišti odbavovány pouze vnitrostátní lety. Pro mezinárodní lety se letiště otevře v září-říjnu 2019.
Město Ejlat se nachází přímo na břehu Rudého moře a je oblíbenou turistickou destinací, zejména v období od dubna až do září. Teplota vody je tady téměř po celý rok je stejná – kolem 21-25 stupňů. Místo láká hlavně milovníky zábavy a vodních sportů.
Dnes je téměř celý mezinárodní letecký provoz v Izraeli zajišťován přes mezinárodní Ben-Gurionovo letiště poblíž Tel Avivu. Ejlat se nachází v jižní části země a Ben-Gurionovo letiště je pro něj příliš vzdálené (330 km). Doposud přistávali vnitrostátní lety na malém letišti uprostřed města, zatímco mezinárodní lety využívaly letiště Uvda, což je bývalá vojenská letecká základna, která zvládne větší letadla. Je však poměrně daleko od Ejlatu.
Nové letiště Ramon patří mezi vyšší třídu, má plochu 5 000 dunamů (1250 akrů) a může se pochlubit terminálem o rozloze 45 000 metrů čtverečních. Jeho přistávací dráha je dlouhá 3600 metrů – dostatečná k tomu, aby zvládla i velkokapacitní letadla. Na letišti je schopno současně zaparkovat až 60 úzko i širokotrupých letadel. Letiště Ramon může nyní sloužit jako alternativa pro mezinárodní letiště Ben-Gurion. Z nového letiště Ramon se dnes dostanete do Ejlatu za pouhých 20 min.
Díky své poloze přímo u Rudého moře může letiště Ramon sloužit také jako vstupní brána do jižního Jordánska, včetně takových populární míst, jako je Aqaba, oblast Wadi Rum a Petra, stejně tak pro egyptskou Tabu a severní část Sinaje.
Izrael má z pohledu cestovního ruchu velký zájem o větší rozvoj svých jižních oblastí a dá se předpokládat, že tento rozvoj podpoří pomocí finančních dotací.
Dnes létají z Prahy do Tel Avivu dvě společnosti –  EL AL a SmartWings, z Prahy do Ejlatu na letiště Uvda létá nízkonákladový Ryanair.
Otevření nového letiště v Ejlatu by mohlo napomoci růstu cestovního ruchu mezi ČR a Izraelem a je dobrou šancí pro společnosti navázané na cestovní ruch rozšířit své pole působnosti.


  • Země: IL – Izrael
  • Datum zveřejnění: 25.01.2019

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Izrael

Souborové přílohy

• Teritorium: Asie | Izrael | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme