Izrael veletrhy neruší. Přísně ale ohlídá příjezd lidí ze zemí zasažených koronavirem

Izraelci patří k nejvíce cestujícím národům světa. Riziko zavlečení koronaviru mají ale zatím izraelské úřady pevně pod kontrolou. V zemi jsou dosud oficiálně potvrzeny jen dva případy této nemoci.

V obou případech jde o cestující evakuované z lodi Diamond Princess v Japonsku. Několik Izraelců je hospitalizováno nebo v karanténě v zahraničí. Řada Izraelců je po návratu z ciziny nebo po kontaktu s pravděpodobně nakaženými skupinami zahraničních turistů v karanténě v samotném Izraeli.

Veletrhy a konference se zatím v zemi neruší. „V rámci všeobecných opatření se ovšem dá předpokládat zabránění účasti lidem z nejvíce zasažených oblastí. Izraelští organizátoři série obranných veletrhů ISDEF nás informovali, že posouvají termín jimi pořádaného veletrhu ISDEF Bangkok z března na pozdější termín,“ sdělil Jiří Mašata, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Izraeli.

Češi do Izraele mohou, pokud neprošli zasaženými zeměmi

Izrael kvůli koronaviru zvažoval uzavření hranic, avšak podle posledního sdělení z konzulárního odboru izraelského ministerstva zahraničních věcí mohou zatím čeští diplomaté a turisté cestovat do země bez omezení. Jedinou podmínkou je, že v posledních 14 dnech nesměli pobývat nebo přejíždět přes „zakázané“ země. „A pokud byli na Taiwanu, v Itálii nebo Austrálii a mají symptomy koronaviru, musejí být zkontrolováni lékařem. V takovém případě je pravděpodobné, že je umístí do karantény. Dá se očekávat, že budou přijata přísnější opatření směrem k Itálii, kde je velké množství izraelských turistů,“ uvádí Jiří Mašata.

Korejci museli letět domů

Před několika dny dokonce nedovolili pracovníci letiště Bena Guriona u Tel Avivu vystoupit cestujícím z Jižní Koreje. „Po vystoupení 12 izraelských občanů, kteří museli do karantény, přinutily místní orgány letadlo Korean Airlines vrátit se s ostatními cestujícími zpět. To vyvolalo diplomatickou roztržku mezi oběma zeměmi. Prudce se zhoršuje vztah Izraelců k Asiatům v zemi, postižení si stěžují na rasismus,“ dodává Jiří Mašata.

Především individuálně, ale v malém počtu i oficiálně, jsou omezovány nebo rušeny účasti na sportovních nebo kulturních akcích v zahraničí, především v nemocí vážně zasažených oblastech. Ministerstvo zdravotnictví Izraele ujišťuje, že činí veškerá opatření pro zabránění šíření viru a že je připraveno i na takovou situaci, kdy by propukla epidemie.

(red)

• Teritorium: Asie | Česká republika | Izrael | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme