Izrael vstoupí do bezuhelné éry v roce 2025

Vláda již schválila rozhodnutí zavřít čtyři uhelné jednotky pro výrobu elektřiny v Hadeře v roce 2022.

„Izrael se do konce roku 2025, tedy o pět let dříve, než bylo původně plánováno, přejde do bezuhelné éry výroby energie,“ oznámil ministr energetiky Yuval Steinitz. Využívání uhlí pro výrobu elektřiny bylo v posledních letech stále více nahrazováno zemním plynem, přičemž ministerstvo energetiky se dříve zaměřilo na úplné odstranění uhlí do roku 2030. Od roku 2015 se výroba elektřiny z uhlí podle ministerstva snížila na polovinu.

„Spolu s očekávaným připojením plynového naležiště Leviathan v příštích týdnech a zvýšením kvót obnovitelné energii pro výrobu elektřiny, bude možné zkrátit časový rozvrh pro nahrazení uhlí v uhelných elektrárnách zemním plynem a vstoupit do nové bezuhelné éry již dříve. Toto rozhodnutí je velmi významné, především proto, abychom snížili znečištění ovzduší pro nás všechny, “uvedl Steinitz.

Aktualizovaný cíl ministerstva pro odstranění uhlí bude vyžadovat přeměnu elektrárny v Aškelonu z uhlí na zemní plyn do roku 2024 a přeměnu dvou uhelných elektráren na výrobu elektřiny v Orot Rabin (Hadera) do konce roku 2025. Vláda již schválila i rozhodnutí uzavřít čtyři uhelné jednotky pro výrobu elektřiny v Hadeře v roce 2022.

Zdroj: www.jpost.com
Připravil kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade/CzechInvest Izrael

• Teritorium: Izrael

Doporučujeme