Izraelská věda dala světu 12 nositelů Nobelovy ceny

Lékařské kapsule s minikamerou nebo USB flash disky. To jsou některé z mnoha patentů, které dali světu izraelští vynálezci. Spolupráci před rokem odjela do Izraele podpořit první česká vědecká diplomatka Delana Mikolášová, která přináší zprávu o izraelské vědecké scéně i o šancích pro české firmy.



Izraelská věda dala světu výjimečné vědce a unikátní vynálezy. Není náhodou, že se tato malá země s pouhými osmi miliony obyvatel pyšní 12 nositeli Nobelovy ceny. To Izrael v přepočtu na obyvatele řadí na prestižní 12. příčku světového žebříčku.

Většina z nás používá v běžném životě mnoho technologií patentovaných původně v Izraeli. Když vkládáme USB flash disk s našimi daty do počítače, možná netušíme, že se jedná o patent izraelského vědce a vynálezce Dova Morana, jehož firmu M-Systems odkoupila v roce 2006 americká firma SanDisk za 1,6 miliardy dolarů. Od té doby svět zaplavily miliardy těchto paměťových úložišť.

Nebo jiný příklad: spěcháte na schůzku a přemýšlíte, jak se na ni nejrychleji dostat. Pokud zadáte adresu schůzky do Google Maps, během chvíle snadno zjistíte, kolik je na trase aktuálních dopravních omezení a jak dlouho vám bude trvat, než dorazíte do cíle. Tyto informace máme k dispozici díky navigační technologii Waze, založené na principu sociálního sdílení aktuálních informací o dopravní situaci, kterou společnost Google odkoupila od jejích tvůrců Ehuda Shabtaie a Uriho Levina v roce 2013 za 1,3 miliardy dolarů, aby se krátce poté stala integrovanou součástí Google Maps.

Během cesty tělem pořídí Pillcam až 50 tisíc záběrů.
Vynález Gabriela Idana již pomohl více než 2,5 milionu pacietů.

Lékaři na celém světě využívají technologie na bázi PillCam – kapsule s miniaturní kamerou, kterou pacient spolkne, a lékař tak získá přesný obraz o dění v jeho útrobách. Během cesty tělem pacienta pořídí PillCam až 50 tisíc záběrů. Vynález Gabriela Idana již pomohl více než 2,5 milionu pacientů po celém světě. A podobných příkladů bychom mohli jmenovat desítky, ne-li stovky.

Evropa vyslala spojky pro vědu a výzkum

Excelentní výsledky izraelských vědců a dlouholeté zkušenosti s transferem technologií z univerzitního prostředí do komerční sféry vedly k jedinému – Izrael se rychle dostává do hledáčku zemí, které se chtějí jeho úspěchem inspirovat a navázat nová perspektivní partnerství v oblasti vědy a výzkumu. Česká republika se loni v listopadu zařadila do skupiny evropských států v čele s Německem, Velkou Británií, Francií, Itálií či Maďarskem, které v Izraeli mají svého vědeckého diplomata.

Hlavním úkolem českého vědeckého diplomata je fungovat jako první kontaktní bod jak pro české subjekty, které mají zájem o spolupráci s Izraelem v oblasti výzkumu a vývoje, tak pro izraelské výzkumné instituce, univerzity, vědce, státní správu i soukromé subjekty, které naopak usilují o navázání spolupráce s Českou republikou.

Díky tomu se už podařilo zrychlit a zefektivnit komunikaci mezi všemi relevantními rezorty na české i izraelské straně, které zodpovídají za oblast vědy a výzkumu, a nastavit funkční komunikaci s univerzitami a výzkumnými centry. Rok 2016 se nesl ve znamení vůbec prvních českých vědeckých misí do Izraele. Česká delegace byla zastoupena na únorové prestižní konferenci NanoIsrael 2016 i na červnovém inovačním veletrhu „Tel Aviv University Innovation Day“. Ten nabídl českým účastníkům unikátní pohled pod pokličku technologického transferu a osvětlil i velmi rozšířenou motivaci mladých absolventů izraelských univerzit začít podnikat. Speciálně zaměřené vědecké mise do Izraele jsou plánovány také na příští rok.

Odborníci z Weizmannova institutu věd přijeli do Prahy

Mimořádným úspěchem, kterému předcházelo několik přípravných jednání, je také navázání systémové spolupráce mezi Českou republikou a Weizmannovým institutem věd, jehož výsledky na poli základního výzkumu jsou srovnatelné s nejprestižnějšími světovými univerzitami, jakými jsou například Harvard či Cambridge. Zástupci Weizmannova institutu věd navštívili na pozvání místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka v srpnu Prahu, aby se setkali se zástupci Akademie věd České republiky, vybraných univerzit či Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Společně jednali o připravované misi českých vědců do Izraele, vytvoření stipendií pro excelentní české postdoktorandské studenty či o vzájemné výměně vědeckých pracovníků.

Zástupci slavného ústavu, který patří mezi deset nejlepších věděckých institucí světa,
jednali v srpnu 2016 v Praze o spolupráci s českými vědci.

Významným způsobem narostl zájem českých i izraelských vědců o výzvu k podávání společných projektů v oblasti základního a průmyslového výzkumu. Do zatím poslední výzvy v roce 2015 se přihlásilo 36 společných projektů (v porovnání se 16 podanými projekty v předchozí výzvě), tedy dosud nejvíce v historii.

Významné je také podpoření spolupráce mezi Grantovou agenturou ČR a jejím izraelským protějškem Israeli Science Foundation, pokročilá jednání mezi BIOCEV a spin-offem Hebrejské univerzity s názvem Pepticom o zapojení do společného projektu či propojení českých zájemců o technologický transfer s transferovými centry na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a Telavivské univerzitě.

Veletrhy míří na biotechnologie nebo start-upy

Jako hlavní příležitosti ke spolupráci a prezentaci českých subjektů na poli vědy a výzkumu v Izraeli v roce 2017 patří zejména 16. ročník mezinárodního veletrhu k biomedicínským technologiím IATI BIOMED. Uskuteční se v Tel Avivu ve druhé čtvrtině roku. Ze 1380 izraelských firem, které jsou aktivní v oblasti přírodních věd, se více než polovina (53 procent) věnuje právě biomedicínským technologiím. Veletrh IATI BIOMED 2017 představuje ideální příležitost, jak se s nimi a jejich zahraničními partnery setkat.

Nejaktuálnější trendy na poli technologického transferu budou představeny v květnu na každoročním veletrhu a konferenci „Tel Aviv University Innovation Day“. Stálicí v kalendáři akcí zůstává také „DLD Innovation Festival“ v Tel Avivu zaměřený na začínající firmy, na jehož letošním ročníku reprezentovala v září Českou republiku desítka perspektivních start-upů.

Více informací se můžete dozvědět z webu Sekce pro vědu, výzkum a inovace při Úřadu vlády ČR (SVVI) pod záložkou „Vědecká diplomatka v Izraeli“. Internetová adresa je www.vyzkum.cz.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy deníku E15 a týdeníku Euro, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Delana Mikolášová, česká vědecká diplomatka v Tel Avivu.

• Teritorium: Asie | Izrael | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme