Jak díky inovacím obstát v nejistých časech? Na to zkusí odpovědět Týden inovací ČR

Zvládat nástrahy současného světa, v němž prakticky jedinou jistotou je nejistota, mohou významně pomoci kreativita, inovativní přístupy a nové technologie. Právě to bude hlavní téma již 7. ročníku jedné z největších událostí ČR v oblasti inovací.

Týden inovací ČR bude na podzim opět hostit výjimečné zahraniční i domácí osobnosti, představí nejnovější inovace a zásadní technologické novinky ze světa i z Česka a v řadě tuzemských měst uspořádá desítky doprovodných událostí.

Při předchozích ročnících vzbudila akce zájem odborné veřejnosti z Česka i zahraničí.

Co dělat, když přilétají černé labutě

Ještě než si svět stačil v plném rozsahu uvědomit a také reflektovat veškeré dopady celosvětové pandemie, objevila se další „černá labuť” v podobě ruské agrese a brutality na Ukrajině. A s ní neradostné zjištění, že slovo, které asi nejvýstižněji charakterizuje současnou globální společnost, je nejistota. 

Letošní Týden inovací ČR se proto v duchu motta „Svět ještě nekončí!“ zaměří nejen na to, jak se díky chytrému využívání inovací a revolučních technologií co nejlépe vypořádat s následky ekonomických problémů, ale také především jak se naučit v nejistých dobách úspěšně existovat a lépe zvládat následky nečekaných dějů, které mají zásadní dopady na naše životy. 

„Je pochopitelné, že všechny negativní události, které se na nás v posledních měsících a týdnech valí, vyvolávají obavy o budoucnost. My se ale letošní Týden inovací ČR pokusíme naladit co nejoptimističtěji. Jsem totiž přesvědčený, že kreativita, inovativní přístupy a nové technologie mohou nejen podnikatelské sféře, ale i širší společnosti významně pomoci ve snaze úspěšně se s aktuálními i budoucími těžkostmi vypořádat,“ říká Lukáš Sedláček, zakladatel Týdne inovací ČR, startupu Poetizer a institutu ELAI. 

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Etika a inovace, podpora e-commerce a další témata

Hlavní událost Týdne inovací ČR se již podruhé uskuteční v Cubex centru Praha, a to v pondělí 10. října. V tento den proběhne jednak mezinárodní konference, v rámci níž je připraveno pět panelových diskuzí. Tématy budou kromě výše zmíněného také například digitalizace firem, problematika etických aspektů moderních technologií, dále podpora českého e-commerce v jeho další expanzi. Mezi panelisty se jako obvykle představí nevšední osobnosti nejen z České republiky, ale také ze zahraničí. 

V programu jsou zajímavé diskuzní panely.

Domácí i světové high-tech projekty

Ve stejný den a na stejném místě jako mezinárodní konference se bude konat také Inovační veletrh, který představí více než čtyřicet nejen tuzemských, ale i světových inovací a technologických projektů. Mimo jiné zařízení iRomaScents, které přidává nový rozměr ke sledování filmů, online nakupování či domácí zábavě. A to tím, že obohacuje uživatelský zážitek v těchto oblastech o vůně. Na veletrhu se dále bude prezentovat třeba systém MAGDA, nástupce českého technologického zázraku S.A.W.E.R., který uspěl na EXPO 2020 a dokáže třeba i uprostřed pouště vyrobit vodu ze vzduchu, také světově proslulí roboti od Boston Dynamics, první elektrické cello na světě, umělá inteligence pro rozpoznávání nálady květin a mnoho dalších.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Třetí významnou součástí hlavní události Týdne inovací ČR budou odborné semináře. Je jejich připraveno víc než dvacet, a to s velmi širokým tematickým zaměřením: od problematiky kryptoměn či startupů přes ekonomické problémy až po otázky digitální transformace nebo autonomního řízení. Povedou je například Tomáš Sedláček, Petr Mára, Karel Kovář (Kovy), Tomáš Studeník nebo Dominik Stroukal. 

Jak se už stalo tradicí, v řadě českých měst budou probíhat také desítky doprovodných událostí, a to už od 3. října. Půjde o různé konference, pracovní snídaně, semináře, přednášky a mnoho dalších akcí v rámci inovačních center, vědeckých laboratoří, partnerských firem apod.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Nanotechnologie | Software a ICT služby

Doporučujeme