Jak dobýt exotický Myanmar? Buďte trpěliví a tolerantní, říká podnikatelka

Neodradil ji ani převrat vojenské junty, který v zemi způsobil chaos. Barma (Myanmar) je pro Andreu Hyniovou krásná a exotická země, kde hodlá podnikat i v budoucnosti. S manželem zde vede mimo jiné firmu na import českého skla.

Barma patří k exotickým zemím, o kterých Češi mnoho nevědí. Letos se přesto dostala na titulní stránky světových i tuzemských médií. Na jaře 2021 v Myanmaru proběhl po volbách převrat vedený představiteli vojenské junty. Generálové se rozhodli následné protesty utopit v krvi, ve vězení skončila mimo jiné premiérka a nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij.

Myanmar (ilustrační fotografie)

Sama Andrea Hyniová popisovala letos v únoru pro česká média dramatické momenty, kdy armáda kompletně odřízla hlavní město Neipyijto od světa a kdy v zemi nefungovalo telefonní spojení ani televizní vysílání, s výjimkou armádního kanálu.

V nové epizodě podcastu Podnikatelka Kateřiny Hering na Info.cz prozrazuje Češka mimo jiné to, jak se v zemi vyvíjí podnikatelské prostředí pro ženy.

Andrea Hyniová se před lety po kariéře na ministerstvu zahraničí rozhodla, že se Barma stane jejím domovem i místem, kde bude podnikat. Jistá výhoda byla v tom, že má Česko (respektive Československo) v Myanmaru stále dobré jméno.

„Po osamostatnění Barmy po druhé světové válce se Československo stalo jejich čtvrtým obchodním partnerem. Dobrému jménu se tam těší i české výrobky. Třeba traktor Zetor měli dlouhé roky vystavený před ministerstvem zemědělství,“ usmívá se.

Hyniová s manželem vedou v současnosti v Barmě podnik, který zajišťuje import českého skla do země a zároveň firmu na podporu exportu místních zemědělských produktů.

Původní záměr: Neziskovka podporující vzdělání

„Moje kariéra je trošku specifická, protože jsem pracovala předtím, než jsem se přesunula do Myanmaru, dvanáct let na ministerstvu zahraničních věcí. Zabývala jsem se ovšem hodně Asií a k Myanmaru mám blízko už dvacet let,“ popisuje.

Po odchodu z diplomacie chtěla založit s tamními přáteli nevládní organizaci na podporu vzdělávání. V Thajsku se ovšem v té době seznámila se svým mužem a společně se rozhodli pro vlastní byznys.

Pokud jste Evropanem, není jednoduché se na tamním trhu prosadit. „Nejzásadnější rada zní najít si originální myšlenku, na které je potřeba tu firmu postavit,. Pokud možno nabídnete něco, co se v zemi zatím nevyskytuje, co je zajímavé i pro ty potenciální klienty. A druhá asi možná ještě důležitější rada je vytrvat a nikdy to nevzdávat, ačkoliv je v Myanmaru samozřejmě hodně problémů, řekla bych na každém kroku,” doplňuje.

A co je dale nezbytné pro podnikatelský úspěch v zemi, kde platí jiné kulturní normy a principy?

„Je třeba tamní kulturní principy respektovat a naučit se jednat s lidmi i na základě jejich založení. Hlavním náboženstvím je buddhismus, ale jsou zde i křesťané a muslimové a další náboženství.  Potřebujete respektovat tamní specifika při jednání se lidmi a obchodními partnery. Chyba, kterou cizinci často dělají, je, že na tamní lidi nahlížejí kulturním nacionalismem a neberou je jako sobě rovné partnery,” upozorňuje podnikatelka. V takovém případě se ale na trhu prosazují nesmírně komplikovaně.

Solidární barmské podnikatelky

Barmská společnost je tradičně patriarchální, přesto došlo v posledních letech k velkému rozvoji podnikání u žen. Pro Hyniovou bylo klíčové, že ji jako jedinou cizinku přijali do barmské asociace podnikatelek.

Za dva roky se stala z asistentky ředitelkou, školám nabízí bistra na klíč

„Mezi tamními podnikatelkami panuje velká solidarita a soudržnost, což mezi muži není obvyklé. Ženy se tu od otevření země v roce 2010 věnují mnoha oborům, některé podnikají ve výrobě, jiné v zemědělství, další se zase věnují turistickému ruchu. Jsou mezi nimi extrémně schopné manažerky,“ říká Hyniová.

Najděte si spolehlivého partnera

Čím může být exotická asijské země zajímavá pro české podnikatele? Velkou výhodou bude podle Andrey Hyniové do budoucna kulturní i přírodní rozmanitost. V zemi je navíc levná pracovní síla a toho mohou využít investoři z mnoha zemí včetně České republiky. Například oděvní firmy, které odcházejí z Číny, berou Myanmar jako skvělou alternativu pro výrobu svých produktů.

Velmi důležité je v zemi si otevřít pobočku, nebo mít na místě spolehlivého prověřeného partnera. Andrea Hyniová by českým podnikatelům vždy doporučila místo slovní dohody písemnou smlouvu, nebo alespoň MoU memorandum (memorandum o porozumění uzavírané mezi dvěma stranami).

Češi mají podle ní velkou výhodu i v tom, že v Myanmaru výborně funguje česká ambasáda a je pro tuzemské podnikatele oporou. Plno věcí tak mohou zařídit na místě a diplomaté jim ochotně podají pomocnou ruku.

„My jsme navíc loni založili novou poradenskou firmu pro české firmy a využíváme i kontaktů, které jsme nashromáždili během devíti let podnikání. Manžel je místní a podnikatelské kruhy jsou zde velice propojené. Když mate zázemí a spolehlivé partnery, vše je daleko jednodušší,“ doplňuje Hyniová. 

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika | Myanmar
• Oblasti podnikání: Obchod | Sklo

Doporučujeme