Jak ochladit města: pomoci může i „chytrý beton“

Američtí odborníci navrhli propustný beton, který by se používal pro chodníky a silnice ve městech a snížil by efekt tepelných ostrovů, kdy se běžné betonové a asfaltové plochy rozpálí až na 60 stupňů Celsia. Voda v porézním betonu a její odpařování by přispívaly k ochlazování betonových ploch. Toto řešení by rovněž snížilo riziko lokálních povodní.



Beton, kterým protéká voda, autor: Hao Wang/Rutgers University-New BrunswickNový typ betonu pomůže snížit teplotu ve městech během letních měsíců. „Propustný beton může být nákladově efektivním řešením pro zmírnění efektu tepelných ostrovů. Zlepší také hospodaření s dešťovou vodou a obecně kvalitu vod,“ tvrdí jeden z autorů studie Hao Wang z Rutgers University–New Brunswick. Studii převzal odborný časopis Journal of Cleaner Production.

Nepropustné betonové nebo asfaltové povrchy pokrývají ve městech 30 procent celkové plochy a přispívají k tomu, že se města během letních měsíců rozpálí více než oblasti, které nejsou hustě zastavěny. Betonové plochy se ohřejí až na teplotu okolo 60 stupňů Celsia a zahřívají okolní vzduch. Rozdíl mezi velkým městem a venkovem může činit až tři stupně Celsia. Výrazně tepleji je ve městech také během noci.

Nový druh betonu by mohl vést k méně častému používání klimatizací a tím ke snížení emisí skleníkových plynů. Propustný materiál, který vykazuje výrazně větší zrnitost, umožní vodě protékat. Tím se odvádí teplo a sníží se teplota na povrchu. Zejména v období po dešti bude teplota o 25 až 30 procent nižší než u současných chodníků a silnic.

Novinka by mohla obsahovat také odpadní materiály z průmyslové výroby, například strusku, která vzniká při výrobě oceli, nebo popílek z uhelných elektráren.

Americký tým inženýrů pracuje na vývoji vyšší pevnosti betonu, aby byl dostatečně odolný i pro použití na silnicích ve městech. Na vývoji nových materiálů spolupracuje také s odborníky Central South University z čínského města Čchang-ša.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák, foto: Hao Wang/Rutgers University-New Brunswick.

• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme