Jak omezit testování léčiv na zvířatech. Český startup uspěl v Hamburku

Český startup InoCure získal druhé místo v soutěži EIT Health InnoStars Awards, které se účastní mladé firmy ze střední, východní a jižní Evropy orientované na byznys ve zdravotnictví. InoCure zaujal porotce svými 3D buněčnými kultivačními membránami, které umožňují rychlejší a spolehlivé předklinické testování možných budoucích složek léků.



Biotechnologická společnost použila k vývoji první 3D buněčné kultivační membrány nanotechnologii. Její membrány jsou vhodné pro farmaceutický průmysl i jiné aplikace na poli biologických věd. Pomohou zvýšit přesnost testování látek pro budoucí léky, což je dlouhý a nákladný proces, ve kterém většina látek neobstojí už před tím, než se dostane do fáze testování na zvířatech a klinických testů. A právě také testování na zvířatech mohou nové membrány eliminovat.

InoCure uspěl mezi 116 startupy, vyhlášení proběhlo v německém Hamburku v rámci jednoho z největších biotechnologických a medicínsko-technologických kongresů na světě – BIO-Europe. Na místo přicestovalo už jen deset nejlepších mladých firem. Jejich zástupci měli příležitost k networkingu s tisíci profesionály, setkání se investory z Evropy, USA a Asie.

Pro firmu to není zdaleka první úspěch. Už vloni se stala jedním z mála českých příjemců prestižního evropského nástroje SME Instrument (programu HORIZONT 2020) podpořených v grantem 50 tisíc eur. Letos na jaře také zvítězila v konkurenci 140 mezinárodních startupů v rámci Dexic Acceleratoru, což je výzkumné centrum se sídlem v Liberci.

První místo získal nyní v Hamburku polský start-up s názvem UVera. Začal používat přirozeně se vyskytující druhy bakterií k vytvoření nové sloučeniny schopné absorbovat celé spektrum UV záření, což je použitelné například v opalovacích krémech. Díky tomu budou účinnější a bezpečnější pro tělo i životní prostředí. V poslední době se stále více ukazuje, že UV filtry, které se nacházejí ve většině produktů na ochranu proti slunečnímu záření, mohou způsobit poškození DNA, potenciálně zvýšit riziko rakoviny kůže a zároveň být alergenní.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Petr Weikert

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme