Jak oživit slovenský cestovní ruch? Zaplatí to firmy

Slovenským podnikům přibyla nová starost. Zaměstnancům musejí připlácet na rekreaci.



Zaměstnavatelé si stěžují na další „šílený nápad“ Slovenské národní strany. Její šéf Andrej Danko nicméně přijetím novely zákona o cestovním ruchu podmínil setrvání ve vládní koalici. A koaliční partneři tlaku podlehli.

Injekce do cestovního ruchu?

Poukázky, jež platí od ledna 2019, mají oživit skomírající cestovní ruch. Kritici ale argumentují, že jde o nesystémové a nespravedlivé opatření, které zaplatí tamní podnikatelé. Efektem prý bude zejména omezení volného trhu a zvýhodnění velkých cestovních kanceláří. Skvělý byznys je to i pro ty, kteří karty či poukázky vydávají.

Národovci původně bojovali za to, aby se povinnost přispívat zaměstnancům na rekreaci týkala všech – tedy i nejmenších – firem. Pro ně by ale mohla znamenat velké existenční potíže. Asociaci hotelů a restaurací se nakonec podařilo opatření omezit jen na střední a větší podniky.

„Především díky našim argumentům se podařilo upravit tuto povinnost jen pro zaměstnavatele, kteří mají 50 a více zaměstnanců,“ řekl slovenským médiím generální manažer asociace Marek Harbuľák.

Příspěvek je až 55 procent oprávněných nákladů – maximálně ale 275 eur ročně. Dovolenou přitom musejí lidé strávit na Slovensku.

Inspirace v cizině

Opozice i zástupci podnikatelů pochybují, že může toto sociální inženýrství cestovní ruch v zemi pod Tatrami podpořit. V Rakousku se to podařilo, proč ne u nás, ptá se Andrej Danko. SNS zároveň připomíná, že podobné opatření funguje i ve Francii či Maďarsku.

Asociace hotelů a restaurací původně prosazovala, aby se do programu mohli zapojit zaměstnavatelé dobrovolně. Vládní strany ale nepřesvědčila.

Rekreační poukázky budou vydávány mimo jiné ve formě elektronické platební karty s omezenou časovou platností. Pokud si zaměstnavatel nenechá od zaměstnance předložit fakturu z hotelu (a nevyřeší tak příspěvek mezi sebou), musí zaplatit provizi vydavateli karty.

Není provize jako provize

Byznys s rekreačními kartami funguje na Slovensku stejně jako ten se stravenkami. Podle zákona si mohou distributoři stravenek účtovat od zaměstnavatelů maximálně tři procenta z jejich hodnoty.

3 procenta z příspěvku zaplatí firmy vydavatelům karet.

Tato podmínka platí tehdy, když je pouštějí do oběhu – tedy předávají firmám. Nechávají-li si proplácet stravenky, jimiž zákazníci platili, emitenti vyžadují provize i od nich. A ty už zákon nereguluje. Marže vydavatelů jsou tak vyšší než zmíněná tři procenta.

U rekreačních poukázek to bude podobné, upozorňuje server trend.ck. Opoziční poslanec Jozef Mihál vyjadřuje své obavy: velcí zaměstnavatelé se dohodnou s velkými emitenty karet a zaplatí jim za elektronickou kartu provizi. Vyhnou se tak byrokracii spojené s proplácením faktur, které by jim zaměstnanci nosili z hotelů.

„Vydavatelé karet zase uzavřou smlouvy s velkými hráči v turistickém ruchu. Dohodnou si i desetiprocentní provizi, protože se oběma stranám vyplatí. Zaměstnanci tak budou moci svůj příspěvek uplatnit jen ve smluvních zařízeních, s nimiž se vydavatel dohodne. Případně nechají poukázku propadnout a jejich hodnotu si připíše vydavatel,“ říká Mihál. A byznys pouze pro vyvolené jen pokvete, varuje opoziční poslanec.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jakub Procházka.

• Teritorium: Evropa | Slovensko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas | Služby

Doporučujeme