Jak pomohou moderní technologie se zvládáním krizí? Odpoví blížící se Týden inovací

Spoluzakladatel miliardové aplikace Shazam, bývalý inženýr vývoje izraelské Navy nebo první český šampion v prestižní UFC. Návštěvníky hlavní události tradičního Týdne inovací 2022 čeká mnoho originálních myšlenek a inspirace. V pondělí 10. října začne v pražském centru Cubex už 7. ročník.

Ten se letos v duchu motta „Svět ještě nekončí!“ zaměří na to, jak se díky chytrému využívání inovací a moderních technologií co nejlépe vypořádat s následky současných ekonomických problémů.

Týden inovací

Poradí, jak se naučit v nejistých dobách úspěšně existovat a lépe se vyrovnat s nečekanými událostmi, které zásadně ovlivňují naše životy.

Jak zvládnout období nejistoty?

Na úvod Týdne inovací čeká návštěvníky mezinárodní konference. Panelové diskuze mají být zaměřené na to, jak zvládnout období nejistoty, a to jak z pohledu společnosti a jednotlivců, tak i firem, respektive startupů.

Dále na podporu zrodu dalších českých „jednorožců“ (startupy, jejichž tržní hodnota přesáhla miliardu dolarů), otázky etiky ve spojení s inovacemi a nově vyvíjenými a aplikovanými technologiemi či podporu zájmu o vědu ve vzdělávání a vědeckou dráhu i následné příležitosti a prostředí pro mladé vědce (poslední dva jmenované panely proběhnou za podpory skupiny PPF a Nadace The Kellner Family Foundation). Funkce moderátorů se ujmou Daniel Stach, redaktor České televize, a Jaroslav Barták, bývalý CEO Kofoly a lektor ELAI.

Vystoupí mimo jiné Dhiraj Mukherjee, spoluzakladatel společnosti Shazam, jež vyvinula první aplikaci pro rozpoznávání hudby pomocí mobilních telefonů a která dnes podle představitelů společnosti propojuje více než miliardu lidí. Dhiraj byl listem Financial Times zařazen mezi 50 nejlepších evropských technologických podnikatelů, v současnosti působí jako investor v oblasti „Tech for Good“.

Tradiční Týden inovací 2021 se zaměřil na obnovu světa po covidu

Panelistkou na Týdnu inovací bude rovněž Dr. Anat Hochberg-Marom, izraelská geopolitická analytička, výzkumnice a konzultantka světových vlád a bezpečnostních agentur, která byla mj. v roce 2015 jako expertka na globální terorismus vybrána Ministerstvem zahraničí Spojených států do unikátního Leadership programu (IVLP).

Mimořádné zkušenosti nabídne Avner Gal, který sloužil téměř 24 let v izraelském námořnictvu jako velící důstojník a inženýr výzkumu a vývoje. Přes 20 let pak působil jako generální ředitel inovativních společností. Kromě toho, že je hostujícím řečníkem na prestižním Technionu, Avner vede izraelskou high-tech společnost iRomaScents.

Dále budou o důležitých otázkách diskutovat např. Dario Mancini, šéf Waze Italy, Simona Kijonková, CEO a zakladatelka logistického holdingu (PACKETA Group), náměstek ministryně pro vědu, výzkum a inovace Štěpán Jurajda, také Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské, nebo Jiří Procházka, první český šampion prestižní UFC v polotěžké váze MMA, a další.

Jak v poušti vyrobit vodu ze vzduchu a další zázraky

V pondělí 10. října 2022 proběhne na stejném místě také inovační veletrh. Ten představí více než 40 tuzemských i světových inovací a významných technologických projektů. Mimo jiné již zmíněný iRomaScents, který vyvinul zařízení, jež obohacuje uživatelský zážitek při sledování filmů, online nakupování či domácí zábavě o vůně.

Na veletrhu se dále bude prezentovat systém MAGDA, nástupce českého technologického zázraku S.A.W.E.R., který uspěl na EXPO 2020 a dokáže například i uprostřed pouště vyrobit vodu ze vzduchu. Představí se také první elektrické cello na světě vytištěné na 3D tiskárně, umělá inteligence pro rozpoznávání nálady květin a mnoho dalších.

Třetí částí hlavní události Týdne inovací ČR, jež pořádá výše zmíněný institut ELAI, bude více než dvacet inspirativních seminářů. Zaměří se mimo jiné na otázky kryptoměn či startupů, na ekonomická témata či otázky digitální transformace i autonomního řízení. Povedou je ekonomové Jan Lamser, Tomáš Sedláček a Dominik Stroukal, expertka na umělou inteligenci Sara Polak, „technology evangelist” Petr Mára, úspěšný tuzemský youtuber Kovy a další.

Týden inovací tradičně nejen v Praze

I letos se budou v rámci Týdne inovací v řadě měst konat desítky doprovodných událostí, a to už od 3. října. Půjde o různé konference, semináře, přednášky a mnoho dalších akcí v rámci inovačních center, vědeckých laboratoří, partnerských firem apod.

Hlavní událost sedmého ročníku se už podruhé bude konat v Cubex Centru Praha, které je kromě jiného unikátní především svým technologickým vybavením. Například takzvaný Koncept Chameleon umožňuje nasvítit centrum do jakékoliv barvy, v hlavním sálu se promítá přímo na bílé zdi, a to klidně v rozsahu 360 stupňů, takže projekce hosty doslova obklopí.

Redakčně upravená tisková zpráva ELAI
BusinessInfo.cz je mediálním partnerem akce

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Kreativní průmysly | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme