Jak prověřit čínského dodavatele? Pozor na razítka i podezřelé účty

Čína jakožto „továrna světa“ hraje nezaměnitelnou roli v dodavatelském řetězci a s jejími společnostmi se ty české dostávají do styku každý den.

Proto je účelné obchodní partnery dobře vybírat a prověřovat. Ukázal to i webinář, který zorganizovala ambasáda v Pekingu.

Ilustrační fotografie

Přednášejícím na bezplatné akci, která proběhla v rámci nástroje PROPED, byl Alessio Petino, obchodní poradce organizace EU SME Centre. Seznámil české společnosti s možnostmi, jak provést základní prověření čínského obchodního partnera online a zároveň na co si dát pozor při komunikaci s ním.

Během téměř tříleté pandemie covidu-19 v Číně bylo totiž prakticky nemožné setkat se s čínským obchodním partnerem osobně, čímž se zvýšil i počet podezření z podvodu či nedorozumění ze strany čínských společností.

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

A jaké kroky mohou české společnosti učinit pro prověření čínského dodavatele? Požádat čínského partnera o kopii obchodní licence – ta slouží jako základní dokument každé čínské společnosti a obsahuje jméno společnosti, obchodní zaměření, základní kapitál, zákonného zástupce, datum založení společnosti a další.

Prověřit partnera na veřejně dostupných webových stránkách jako National Enterprise Credit Information Publicity System či Tianyancha. Dále zjistit, zda je osoba, se kterou komunikují opravdu pověřena jednáním za firmu. Vypracovat smlouvu platnou dle čínského právního systému. Najmout si auditorskou společnost, která zkontroluje společnost přímo na místě. Kontaktovat čínskou právní kancelář, která prověří společnost do hloubky.

Rovněž je třeba pozorně sledovat:

  • Zda má obchodní partner internetovou stránku a zejména její čínskou verzi. Ta pak musí ze zákona obsahovat základní informace o společnosti a číslo její registrace.
  • Užití správného razítka – v Číně je kladen velký důraz na razítka a vesměs jediné právně platné razítko musí být kulaté, červené, obvykle s červenou hvězdou uprostřed. Pokud je razítko jiné, nastává možnost, že v případě právního sporu soud stížnost zamítne z důvodu, že smlouva, pod níž je toto razítko, není právně platná.
  • Zda chce čínský partner plnou platbu, případně velké procento z ní, předem – snažit se výši platby předem minimalizovat, zejména pokud se jedná o nového dodavatele. Ideálně pak provést platbu pomocí akreditivu, například u jedné z čínských bank působících v ČR.
  • Podezřelý bankovní účet – dodavatel požaduje platbu na zahraniční účet či na účet patřící jiné osobě/firmě nebo také na účet banky nacházející se v jiné provincii, než kde je společnost situována.
  • Nesplacený základní kapitál společnosti – od roku 2014 nemají čínské společnosti povinnost splatit základní kapitál při její registraci, ale mohou tak učinit během následujících třiceti let. Řada společností tak má sice v systému zapsán vysoký základní kapitál, avšak ten nemusí být v dané chvíli splacen.

Výše zmíněná pravidla pochopitelně nemusí znamenat, že jednáte s podvodníkem, může se jednat o omyl či nedorozumění. Jako všude jinde na světě je však vždy třeba určitá obezřetnost. Pokud máte o svém čínském obchodním partnerovi pochyby, můžete kontaktovat ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Pekingu na e-mailové adrese commerce_beijing@mzv.cz či organizaci EU SME Centre na adrese info@eusmecentre.org.cn.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Pekingu (Čína). Autor: Adam Kupka, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme