Jak se stát dodavatelem britského obranného průmyslu

Velvyslanectví ČR v Londýně přináší tipy a informace o příležitostech v obranném průmyslu Velké Británie. Česká republika již dnes patří mezi 20 nejdůležitějších obchodních partnerů – importérů do Spojeného království, z ČR pochází 1 % britského dovozu a Británie představuje 5. nejvýznamnější exportní trh pro české výrobky a služby.

Britské ministerstvo obrany (Ministry of Defence – dále jen MOD) je jedním z největších nákupčích v Evropě a největším zákazníkem v rámci britského průmyslu, který utratí přibližně 20 miliard liber ročně.

Britská vláda navíc hodlá i nadále podporovat výzkum a excelenci v leteckém průmyslu v rámci své nové průmyslové strategie. Na veletrhu ve Farnborough britská vláda oznámila, že podpoří vybudování prvního britského kosmodromu pro vertikální starty, který by mohl vzniknout v Sutherlandu (poloostrov A’Mhoine) na severu Skotska a tento projekt již podpořila 30 miliony liber. Jde o aktivity firem jako Highlands and Islands Enterprise, Orbex a Lockheed Martin.

Kosmodrom by měl sloužit zejména k vynášení menších satelitů a přispět k rozvoji britského vesmírného průmyslu. Další kosmodromy, ze kterých by ale satelity byly vynášeny při horizontálních letech konvenčních letadel, plánuje Británie vytvořit v Cornwallu, v Glasgow – Prestwicku a ve velšské Snowdonii.

Tendry a příležitosti

Tendry a příležitosti MOD jsou publikovány na dodavatelském portálu DCO (Defence Contracts Online). Registrace a přístup do portálu jsou zdarma. Ministerstvo současně apeluje na své hlavní dodavatele, aby zde informovali o případných subdodavatelských příležitostech. Registrace je na webu MOD.

Ministerstvo používá také vládní portál veřejných zakázek Contracts Finder. Oba portály zveřejňují tendry a příležitosti s hodnotou nad 10 000 liber a registrace i přístup je zdarma. Veřejné zakázky lze najít také na stránkách EU Official Journal of the European Union. Konečně lze příležitosti a aktuality sledovat také na twitterovém účtu MOD @defenceproc. Ministerstvo také nabízí prezentace v rámci odborných veletrhů a webináře s návodem, jak získat přístup ke svým veřejným zakázkám.

Dokument „The defence equipment plan 2018“ obsahuje seznam vybavení či vybavení infrastruktury, které MOD plánuje obstarat pro ozbrojené síly.

Další informace lze najít na webu ministerstva a také na bulletinu „MOD Defence Contracts Bulletin“.

Doporučujeme také sledovat hlavní dodavatele ministerstva obrany: Airbus, BAESystems, Capita, DXC, KBR, Babcock, Boeing, Cobham, GD, Leidos, Leonardo, MBDA, Raytheon, Serco, Ultra Electronics, Lockheed Martin, QinetiQ, Rolls-RoyceThales.

Další užitečné odkazy:

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Londýně (Velká Británie). Autoři: Aleš Opatrný, Tamara Slate-Gläsner, ekonomický úsek.

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme