Jak vyřešit bytovou krizi? San Francisco chce využít stoletou elektrárnu

San Francisco má pověst města s obrovskými sociálními rozdíly, které dusí bytová krize. Kalifornská metropole zkouší všechny možné způsoby, jak zajistit co nejvíce nových dostupných bytů. Nejnovějším nápadem je předělání více než sto let staré elektrárny na rezidenční čtvrť s 2600 byty.

Zdroj: Associate Capital

Developer Associate Capital vymyslel projekt, který by areál bývalé elektrárny Potrero přeměnil na moderní čtvrť o 29 akrech, ve které by kromě nových domů vznikly i veřejné parky, hotel o 250 pokojích, restaurace, obchody, dětská hřiště či školky. Celý areál vlastní od roku 2016.

Podle plánů developera by celý projekt vznikal o šesti fázích po dobu šestnácti let a zachoval by základní prvky staré elektrárny – včetně devadesát metrů vysokého komínu – které by využil do nového designu. Třetina nových bytů by byla vyhrazena pro lidi s nízkými příjmy.

V části města na jeho západním pobřeží, kde chce developer stavět, se kdysi vyráběly lodě a sloužila jako čtvrť pro ubytování chudších vrstev městského obyvatelstva. Samotná elektrárna pak byla v provozu mezi lety 1901 až 2010 a vytvářela přibližně jednu třetinu elektrické energie pro celé město.

Projekt přeměny průmyslové oblasti na moderní centrum života už schválila městská plánovací komise, nyní je na tahu městská rada. Starostka London Breedová už dříve představila plán, podle kterého by v San Francisku mělo během příštích deseti let vzniknout padesát tisíc nových bytů. Projekt od Associate Capital by v tomto snažení mohl alespoň částečně pomoci.

Překážka jménem byrokracie

Podobných projektů vzniká v celém městě několik. U nedalekého mola Pier 70 se staví bytový komplex, který by po svém dokončení měl zajistit tři tisíce nových bytů, z nichž by opět jedna třetina připadla lidem ve složité finanční situaci. Jiné projekty zatím naráží na byrokratické potíže. Týká se to například velkého území po bývalém stadionu na americký fotbal a baseball Candlestick Park, který byl zbourán v roce 2015. Do sociální krize se San Francisko dostalo také v souvislosti s obrovským technologickým boomem v Silicon Valley.

Rapidním tempem rostoucí náklady na bydlení znamenaly kromě jiného i velký nárůst bezdomovectví. Návrhů na řešení tohoto problému už město zvažovalo několik, od zákazu stanování, přes jízdenky zdarma pro bezdomovce do jiného města, až po návrh na speciální zdanění velkých technologických firem, jehož výtěžek by byl použit na řešení bytové krize.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Adam Štěpánek

• Teritorium: Spojené státy americké
• Oblasti podnikání: Správa majetku, nemovitosti

Doporučujeme