Zdroj: CzechTrade

Jak získat kvalifikované pracovníky ze zemí mimo EU? Firmám pomůže nová služba CzechTrade

S přetrvávajícím nedostatkem pracovních sil na trhu práce má českým firmám pomoct nová služba agentury CzechTrade s názvem Podpora ekonomické migraci. Hlavním cílem nové služby je pomoci podnikům se zajištěním kvalifikovaných zahraničních pracovníků a posílit tak konkurenceschopnost tuzemské ekonomiky.

Služba je poskytována v zemích, na které cílí vládní Program kvalifikovaný zaměstnanec, jehož gestorem je Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Novinka byla spuštěna 1. května 2024.

Ilustrační fotografie

Službu Podpora ekonomické migraci lze využít pro hledání nových zaměstnanců v následujících zemích: Filipíny, Srbsko, Černá Hora, Indie, Kazachstán, Gruzie, Arménie a Ukrajina. Ve všech zmíněných zemích fungují také zahraniční kanceláře CzechTrade.

Po náboru volají Češi i zahraniční investoři

„České firmy, ale i zahraniční investoři u nás dlouhodobě volají po více možnostech zaměstnávat kvalifikované pracovníky ze zahraničí. Program kvalifikovaný zaměstnanec jim s tím má pomoci, chceme se ale více zaměřit na země, kde se dlouhodobě nedaří naplňovat kapacitu pro lákání pracovní síly ze zahraničí. Proto spouštíme tuto službu, v rámci které se zaměříme především na země jako Gruzie, Arménie, Srbsko či Černou horu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Vláda schválila navýšení kvót pro kvalifikované zahraniční pracovníky

CzechTrade v rámci nové služby umožní firmám dosáhnout výrazných časových úspor při procesu vyhledání, výběru a ověřování kvalifikace pracovníků ze zahraničí, a to díky spolupráci s relevantními zahraničními agenturami.

„Firmy mají často problém s tím, že potřebují zahraniční zaměstnance a neví, na koho se v dané třetí zemi obrátit, což je náplní naší nové služby. Zástupci zahraničních kanceláří CzechTrade disponují odbornými znalostmi daného trhu a kontakty na prověřené agentury nebo konzultační firmy. Čas a práci, kterou by tedy podniky strávily nad hledáním vhodných personálních agentur v teritoriu, vykryjí naši zástupci za ně a mohou mít jistotu, že jim bude doporučena prověřená personální agentura,“ popisuje generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

Z hlediska profesního cílí služba na kvalifikované pracovníky vykonávající profese zařazené v Klasifikaci zaměstnání (CZ ISCO) do tříd 4–8, tedy řidiče, svářeče, elektrikáře a elektromechaniky, montážní dělníky, zedníky, strojírenské dělníky, truhláře, řidiče a strojvedoucí, pracovníky v zemědělství, opraváře, pracovníky evidence dat a archivů a další.

Průzkum CzechTrade: Nejdůležitějšími faktory pro úspěšný export je kvalita produktu, cena a zákaznický servis

Službu Podpora ekonomické migraci spustila agentura CzechTrade v kooperaci s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) k 1. květnu 2024. Tuzemské firmy mohou službu poptávat u exportních konzultantů, více informací je uvedeno na webových stránkách agentury.

Službu mohou využít přímí zaměstnavatelé, působící alespoň 2 roky v ČR, kteří ke dni zadání zakázky na službu zaměstnávají minimálně šest zaměstnanců po dobu alespoň tři po sobě jdoucích měsíců.

Doporučujeme