Video + podcast

Jan Kubata: USA chystají miliardy do zelených technologií, je to ideální doba i pro české exportéry

Na americkém trhu byste dnes měli být už proto, že Spojené státy plánují miliardové investice do zelených technologií nebo chytrých měst. Tamní trh je mimořádně náročný, ale pokud jste o svém výrobku přesvědčeni, nebojte se na něj vstoupit.

V případě úspěchu vás totiž odmění rychlou návratností vaší investice. V rozhovoru pro BusinessInfo.cz to prohlásil Jan Kubata, ředitel sekce Služeb pro exportéry CzechTrade. Ten také představil novou kancelář agentury v texaském Austinu, který se podle něj stává konkurentem Silicon Valley.

Obsah videa

Odkaz se otevře v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v rozhovoru zaznělo

Jan Kubata se také mimo jiné vyjádřil k ekonomické situaci ve Spojených státech a řekl, že problémy, kterým čelí Evropa, se nevyhýbají ani USA. Nicméně pesimistické prognózy by nás měly pouze varovat, ale neodradit od aktivit, které bychom chtěli dělat.

Zatím je podle něj situace v USA byznysu velmi otevřená a nakloněná. I když je pravda, že současně existují i překážky, jako například fakt, že evropské certifikace nejsou v USA většinově uznávány. 

Ilustrační fotografie

Jedna z otázek mířila také na úspěšné české exportéry ve Spojených státech. Podle Jana Kubaty nelze zobecnit, jaké typy firmy tam jsou úspěšné, ani s jakými produkty. „Během svého působení ve Spojených státech jsem vždycky říkal, že pokud máte kvalitní a inovativní výrobek s vysokou přidanou hodnotou, máte obrovskou šanci, protože americký trh v takových případech absorbuje prakticky všechno. Může to být sofistikovaná družice nebo jen nějaká její část, spolupráce s NASA či se SpaceX a dalšími giganty amerického průmyslu, ale klidně i hračka pro děti,” říká Jan Kubata. 

A co je podle něj pro úspěch nezbytné? „Předně musíte být připraveni na to, že na vás nikdo nečeká. A je nezbytné mít jasně zpracovanou strategii. Tamní trh je nesmírně konkurenční, ale když se vám to povede, tak je tam velmi rychlá návratnost. Myslím, že to je to, co by měl český exportér vnímat a rozhodně by se neměl bát, pokud je přesvědčen o svém výrobku, na americký trh vstoupit.”

Agentura CzechTrade nedávno otevřela první oficiální české zastoupení na jihu Spojených států v americkém Texasu, konkrétně v jeho hlavním městě Austinu. Ten se podle Jana Kubaty čím dál víc stává technologickým centrem a do značné míry i konkurentem Silicon Valley.

Ilustrační fotografie

„Nejenom proto, že tam přesídlil Elon Musk, ale protože se tam stahují IT a ICT firmy. Jsou tam velmi dobře vytvořené podmínky a také celá řada pobídek, které stát Texas a guvernér Abbott nabízí nově příchozím investorům. Texas je navíc otevřená brána do Mexika. A Port of Houston, přístav v Houstonu, je využíván pro velmi silné automobilky při expanzi do Spojených států. Proto si myslím, že se naši exportéři už mají o co opřít a mohou hledat pomoc, radu a spolupráci u erudovaných lidí, které dneska český stát v kancelářích CzechTradu má.”

Ředitel sekce Služeb pro exportéry CzechTradu také připomněl, že Spojené státy patří k nejvýznamnějším obchodním partnerům České republiky, nicméně dodal, že by si přál, aby český export do USA dosahoval ještě vyšších hodnot, přičemž prostor pro to podle něj existuje. A jaký má recept na zlepšení situace?

„Musíme české firmy přesvědčit, aby se přestaly bát. A pak by samozřejmě bylo skvělé, kdyby se povedlo Evropské unii, a to tedy není pouze v rukou České republiky, dojednat odstranění existujících tarifních a netarifních bariér. Ty totiž české firmy mnohdy odrazují, protože vstupní náklady mohou být vysoké. Třeba v případě výrobců zdravotnické techniky, která musí projít certifikací FDA, Food and Drug Administration, což stojí opravdu hodně peněz. Tohle se už podařilo odstranit například v Kanadě, ovšem Spojené státy jsou tak silné, že to bude ještě dlouho.”

Ilustrační fotografie

Na dotaz, jestli mají české firmy šanci dostat se k vládním veřejným zakázkám, které Spojené státy každoročně vyhlašují v obrovských hodnotách, Jan Kubata odpověděl: „To je výborná otázka. I když se to nezdá, je to extrémně obtížné, protože tamní ochranářská opatření jsou opravdu velká. Česká firma má samozřejmě normální přístup do jakéhokoliv tendru, ale úspěšná nebude, pokud nebude mít amerického partnera. To je důvod, proč by české firmy, které na to mají, měly zakládaly svoje entity ve Spojených státech a vystupovat jako americké firmy. Obzvláště v této době, kdy se dá očekávat, že investice do zelených technologií i ve Spojených státech budou obrovské.” 

Podle Jana Kubaty je tedy teď ideální doba, aby se české technologické huby, producenti prvků pro chytrá města a další inovátoři snažili být na americkém trhu extrémně aktivní. A byť je to mimořádně náročné, podle Jana Kubaty existují příklady, kdy byly české firmy v tendrech úspěšné, což znamená, že uspět je možné. „Prorazit se to jistě dá, a k tomu tam jsou také přítomni zástupci CzechTrade. Jak už jsem řekl, dveře do Ameriky jsou zcela jistě otevřeny a trh je pro investice velmi příznivý,” uzavírá Jan Kubata.

Zpět na začátek

Přepis rozhovoru Martina Ziky s Janem Kubatou

Na americkém trhu byste dnes měli být už proto, že Spojené státy plánují miliardové investice do zelených technologií nebo chytrých měst. Tamní trh je mimořádně náročný, ale pokud jste o svém výrobku přesvědčeni, nebojte se na něj vstoupit. V případě úspěchu vás totiž odmění rychlou návratností vaší investice. V rozhovoru pro BusinessInfo.cz to prohlásil Jan Kubata, ředitel sekce služeb pro exportéry agentury CzechTrade, který zároveň představil novou kancelář agentury v texaském Austinu. Ten se podle něj stává konkurentem Silicon Valley.

Martin Zika: Naše pozvání dnes přijal Jan Kubata, ředitel sekce služeb pro exportéry agentury CzechTrade. Vítejte, dobrý den.

Jan Kubata: Dobrý den.


MZ: Americký prezident v nedávné čerstvé zprávě o stavu unie poukázal mimo jiné na klesající inflaci ve Spojených státech, nízkou nezaměstnanost, nicméně už koncem loňského roku se objevovaly relativně pesimistické zprávy, že USA míří do recese, že má dojít k poklesu příjmů, možná nějakém propouštění atd. Jaké máte zprávy ze země od zástupců zahraničních kanceláří CzechTradu, popřípadě od exportérů. Jak vnímají tu atmosféru?

JK: Samozřejmě ty problémy, se kterými se potýká Evropa, se nevyhýbají ani severoamerickému kontinentu, ani takovému gigantovi, jako jsou Spojené státy. Ale jak my říkáme, my jsme optimističtí a pesimistické prognózy nás mají pouze varovat, ale nemají nás odradit od těch aktivit, které bychom chtěli dělat. Zatím je ta situace byznysu velmi otevřená, nakloněná.

Před několika lety proběhlo největší snížení daní ve Spojených státech, které opravdu zavedly rovnou daň pro podnikatele. Samotné podnikání, začátek podnikání a získávání finančních prostředků není tolik svázáno jako tady v Evropě.

Na druhou stranu je tam velmi mnoho překážek, o kterých je třeba vědět, protože americký trh není trh evropský a už jenom třeba to, že evropské certifikace nejsou většinově uznávané ve Spojených státech, může mnohdy přinést určitý problém. Ale jinak naše kanceláře, a vidíme to i na těch konzultacích, které proběhly na našich Meeting Pointech, o ten trh je velký zájem. Myslím, že naše kanceláře se opravdu nenudí, a to je velmi dobře.


MZ: Pojďme si možná říct, jak se ve Spojených státech našim exportérům daří. Můžeme třeba říct, jaké firmy tam jsou úspěšné a s jakými produkty, pokud se to dá zobecnit?

JK: Nedá se to zobecnit. Já jsem vždycky při svém působení ve Spojených státech říkal, že opravdu pokud máte kvalitní výrobek, ten výrobek je inovativní, má vysokou přidanou hodnotu, tak ten trh je pro všechno. Může to být hračka, nějaká sofistikovaná družice nebo nějaká část družice, spolupráce s NASA, se SpaceX a s Elonem Muskem a s dalšími giganty amerického průmyslu.

Dneska to už není jenom Silicon Valley, je to třeba právě Austin, který se stává technologickým hubem a podobně. Samozřejmě ty úspěšné případy proběhly. Máme tam prostě miliardového jednorožce ze startupu Shipmonk, což je fulfillmentová firma, to je fantastický úspěch. Máme tam ale i velkou investici české zbrojovky, která koupila Colt. To myslím, že všichni vědí. Máme tam i strojírenskou úspěšnou investici firmy Fermat.

Znovu říkám, musíte opravdu být připraveni na to, že na vás nikdo nečeká. Musíte mít jasně zpracovanou strategii. Ten trh je nesmírně konkurenční, ale když se vám to povede, tak je tam velmi rychlá návratnost. Myslím, že to je to, co by měl český exportér zavnímat a rozhodně by se neměl bát, pokud je přesvědčen o svém výrobku, na ten trh vstoupit.


MZ: Vy jste ve Spojených státech působilo několik let, takže dobře víte, jak to tam funguje, co se skrývá za úspěchem v téhle zemi. Spojené státy jsou pořád nejsilnější ekonomikou světa, patří mezi lídry z hlediska inovací, vývoje nových technologií, sám jste to zmiňoval. Znamená to pro firmu, která tam chce uspět, že se musí připravovat „pečlivěji“ než jinde nebo prostě ta příprava dneska musí být dokonalá úplně všude?

JK: Jsem přesvědčen, že exportér, ať už chce jít kamkoliv a je svědomitý, tak se připravuje poctivě na vstup na ten trh, protože si uvědomuje, že všechno bude stát velké peníze. Samozřejmě v těch Spojených státech, dolar je 22 Kč, takže je to tam dvaadvacetkrát pro nás dražší, když tu chybu uděláte. Ale zase to může být dvaadvacetkrát rychlejší návratnost. Musíte se opravdu připravit, že ten styl jednání je jiný.

My se snažíme i připravit ty naše exportéry na jednání s americkým partnerem. Je také úplně jiný styl jednání na východním pobřeží, na středozápadě, kde jsem působil já, a na západním pobřeží. Jako lehké přirovnání, na středozápadě mnohdy stačí podat ruku a ten deal je uzavřen. Na východním pobřeží v New Yorku je to strašně rychlé, musíte být pořád na pozoru, a i když máte dvacetileté vztahy, může se vám stát, že druhý den z toho byznysu budete pryč, protože někdo přijde s lepší cenou. A ten západ, to je inovace. To je opravdu svobodomyslná, otevřená společnost, která produkuje ty nápady a není žádnou tragédií, když vymyslíte nesmysl a jste neúspěšný, protože z těch deseti nesmyslů bude jedna geniální věc, a na té se potom bude pracovat.

My máme obrovskou radost, že se nám podařilo otevřít první oficiální české zastoupení na jihu Spojených států, v americkém Texasu, v jeho hlavním městě Austinu, který je dneska opravdu centrem a takovým konkurentem, bych i řekl, jako Silicon Valley. Nejenom proto, že tam přesídlil Elon Musk, ale protože opravdu IT a ICT firmy se tam stahují. Jsou tam velmi dobře vytvořené podmínky, jsou tam incentivy, které ty pobídky, které stát Texas a guvernér Abbott nabízí nově příchozím investorům.

Texas je otevřená brána do Mexika, Port of Houston, přístav v Houstonu je využíván pro velmi silné automobilky při expanzi do Spojených států. Čili myslím si, že naši exportéři se už mají velmi o co opřít a mohou hledat pomoc, radu a spolupráci od erudovaných lidí, které dneska český stát v kancelářích CzechTradu má.


MZ: Jak to s tou kanceláří v Austinu vypadá? Ta by měla být otevřená v průběhu března, pokud se nepletu.

JK: Řekněme, slavnostně otevřena, ale kancelář v Austinu již funguje. Funguje od nového roku. Pokud firmy potřebují už dneska něco řešit v Texasu, a není to jenom Texas, je to samozřejmě Florida, Georgia, Nové Mexiko, jsou to ty státy na jihu, tak se můžou na ředitele pana Bokeriu obrátit už dnes. Jsme velmi nadšeni a velmi rádi, že se slavnostního otevření této kanceláře ujme pan ministr průmyslu a obchodu při své pracovní cestě do Spojených států 12. až 19. března. Doufáme a myslím si, tedy zatím je to takto v programu, že 14. března by měla být oficiálně otevřená.

Mám velkou radost, že byla schůzka, proběhlo to i v odborných časopisech, že se velvyslanectví České republiky ve Washingtonu sešlo s honorárními konzuly, a právě s naším ředitelem kanceláře v texaském kapitolu, v Austinu, s guvernérem Abbottem a bylo vysloveno, že Texas je otevřen pro hlubokou spolupráci.

Je to báječné a jsem opravdu přesvědčen, že tam české firmy budou hodně úspěšné, protože když se podíváte na složení průmyslu v Texasu, tak vám bude velmi připomínat složení našeho průmyslu, od chemie, přes léky, IT, ICT. Je to hodně podobné, takže si myslím, že ten prostor tam je široký.


MZ: Máte třeba už nějaké ohlasy mezi podnikateli, českými exportéry, na tu otevřenou kancelář, nebo je to zatím ještě brzo?

JK: Máme samozřejmě ohlasy. Už se na nás přímo i na mě obrátilo pár podnikatelů, kteří už si zjišťovali, co všechno v tom Austinu mohou dostat. Když jsem je ujistil, že úplně všechno, co mohou dostat v jakékoliv jiné kanceláři, tak byli velmi potěšeni. Takže ano, postupně to samozřejmě vejde ve známost a já věřím, že kancelář bude velmi vytížená.


MZ: Připomeňme ještě, kde má CzechTrade ty další kanceláře? Pokud se nepletu, je to New York, San Francisco a Chicago.

JK: Ano, Česká republika tam má dneska čtyři kanceláře, které podporují byznys, anebo příchod investic do České republiky. V New Yorku a v San Franciscu jsou kanceláře naší sesterské agentury CzechInvest, které ale na základě smlouvy s CzechTradem vykonávají částečně i agendu CzechTradu. To je právě proto, abychom taky šetřili finanční prostředky a nemuselo se létat stále přes Spojené státy.

Takže když něco děláme na východním nebo na západním pobřeží, tak jsme samozřejmě s kolegy ve styku, a potom tu fyzickou přítomnost třeba zajistí oni. My to potom recipročně vracíme v jiných kancelářích, kde zase naopak my vykonáváme činnost CzechInvestu. Tedy to, co potřebuje CzechInvest v rámci jejich sourcingu po investorech, kteří by měli zájem o příchod do České republiky, což je náplň kolegů.

Zároveň v tom San Franciscu je startupový akcelerátor, který dělá CzechInvest, a na kterém se do budoucna budeme snažit podílet i našimi komerčními službami, které ve chvíli, kdy se ze startupu stane opravdu připravená firma na export, na internacionalizaci, tak tady zase můžeme hned nabídnout služby my. Takže to předání těch klientů ve prospěch toho klienta může být velmi rychle.

My máme kancelář tedy v Chicagu, což je centrum, to je středozápad. Chicago je položeno na michiganském jezeře, což je největší zásobárna pitné vody na světě, ta soustava pěti jezer, nejenom Michiganské jezero. A přímo vedle této kanceláře působí i jeden z inkubátorů CzechTrade, který umožňuje firmám až na šest měsíců získat zázemí v té zemi a připravit se na tu svoji vlastní internacionalizaci, zasídlení, otevření své pobočky, kanceláře, výrobního podniku atd.

Velmi úzce spolupracujeme s paní honorární konzulkou v Georgii, v Atlantě, která je i zároveň velmi úspěšnou podnikatelkou. A tam by mohl vzniknout takový přechodný hub z toho inkubátoru a nasměrovat se do toho Texasu, o kterém už jsem teď šířeji mluvil. Samozřejmě další inkubátor bude otevřen ve velmi blízké době v Mexiko City, kde máme další kancelář. Takže je to propojené. Nesmíme zapomenout na Kanadu, kde samozřejmě máme kancelář v Calgary a CzechInvest má kancelář v Torontu.

Celé to soustátí Kanada, Spojené státy, Mexiko je ekonomicky provázané. I CzechTrade na to velmi flexibilně reaguje, kopírujeme ty vazby a tím pádem můžeme českým firmám nabídnout ještě daleko hlubší informace a servis, který oni potřebují.


MZ: Vy jste to už zmínil, předpokládám, že vzhledem k tomu, že Spojené státy jsou jedním z nejvýznamnějších obchodních partnerů České republiky, tak je to asi znát na zájmu o služby CzechTradu v téhle zemi.

JK: Bezesporu. Spojené státy z těch třetích zemí patří k absolutně těm nejvýznamnějším obchodním partnerům České republiky, i když já osobně bych si určitě představoval, aby ten export do Spojených států byl ještě vyšší a určitě prostor na to je.


MZ: Co se pro to dá udělat z vašeho pohledu? Co se může změnit, zlepšit?

JK: Musíme přesvědčit ty firmy, aby se přestaly bát. A pak by samozřejmě bylo strašně fajn, kdyby se povedlo Evropské unii, a to není pouze v rukou České republiky, dojednat odstranění těch tarifních a netarifních bariér, které tam prostě jsou. Mnohdy české firmy trošku odrazují od toho vstupu, protože ty finanční vstupní náklady mohou být vysoké.

Když dám třeba příklad výrobců zdravotnické techniky, která musí projít certifikací FDA, což je Food and Drug Administration, což je opravdu velmi silná a významná instituce, která dohlíží na léky, potraviny, zdravotnické pomůcky a přístroje, tak ta licence stojí opravdu hodně peněz.

Samotný proces té certifikace může být poměrně dlouhý a ty certifikační agentury opravdu nejsou levné. To je to, co se třeba podařilo odstranit už v Kanadě, kde se uznává všechno a ty Spojené státy jsou prostě tak silné, že to bude ještě hodně trvat. Ale to je přesně to, co by velmi pomohlo.


MZ: Je reálné, že by se to v dohledné době mohlo změnit? Připravuje se třeba něco v tomhle smyslu?

JK: Tak víme, že byla tzv. TTIP smlouva, na které se pracovalo a která potom bohužel zhavarovala po nástupu tehdy nového prezidenta Trumpa. V současné době, pokud vím, tak v tomto směru nejsou nějaké validní aktivity. Ale mohu se mýlit, nemám teď čerstvé informace.


MZ: Mě zaujalo, že Spojené státy každoročně poskytují obrovské vládní veřejné zakázky. Například v roce 2021 jejich hodnota byla víc než dvojnásobek toho, než dalších pět partnerů nebo subjektů jako Evropská unie, Japonsko, Jižní Korea, utratily dohromady. Zajímá mě, jestli se k těmhle veřejným zakázkám dá z pohledu českých firem dostat? Jak je to obtížné?

JK: To je výborná otázka. Je to extrémně obtížné, i když se to nezdá, ta ochranářská opatření jsou opravdu velká. Tam vždycky ten čertík je zakletý v tom detailu. A samozřejmě česká firma má normální přístup do jakéhokoliv tendru, ale prostě nebude tam úspěšná, pokud nebude mít amerického partnera.

To je ten důvod, proč by české firmy, které opravdu na to mají, aby zakládaly svoje entity ve Spojených státech a už vystupovaly vlastně jako americké firmy, aby mohly do těch tendrů jít. A především teď, kdy se dá očekávat, že investice do zelených technologií i ve Spojených státech budou obrovské, tak je to ideální doba, aby se naše technologické huby, producenti prvků pro chytrá města snažili být na tomto trhu extrémně aktivní, protože Spojené státy jsou opravdu připraveny dát miliardy dolarů do těchto investic.

Samozřejmě ty veřejné tendry jsou problematické a české firmy přesně musí dostat informace, jak postupovat, aby mohly být v tendru úspěšné. Máme příklady, kdy byly české firmy v tendrech úspěšné. To znamená, dá se to prorazit a od toho tam jsou také naše kanceláře. Takže zcela jistě jsou ty dveře do Ameriky otevřeny a ten trh je pro investice velmi příznivý. Vím, že je to náročné, ale vím, že se to opravdu vyplatí.


MZ: Tak to je dobrá zpráva. Děkuji Vám za rozhovor.

JK: Děkuji moc za pozvání.

Zpět na začátek

Doporučujeme