Japonci posoudí dokumentaci k českému národnímu pavilonu pro Expo v Ósace

Česko po několika měsících intenzivních příprav předložilo Stavebnímu úřadu v Ósace žádost o povolení stavby českého národního pavilonu pro Expo 2025. Stalo se tak druhou zemí, hned po Jižní Koreji, která se posunula do této klíčové fáze příprav.

Japonský stavební úřad má zhruba šest až osm týdnů na to, aby schválil dokumentaci k českému pavilonu. „Česko se na základě rozhodnutí vlády na konci loňského června stalo 125. zemí, která se k účasti na Expo 2025 přihlásila. Už v říjnu jsme podepsali účastnickou smlouvu mezi prvními devíti zeměmi a nyní jsme druzí, kdo předložil na úřad v Ósace žádost o povolení dočasné stavby. Je to důležitý milník pro získání stavebního povolení,“ říká generální komisař české účasti Ondřej Soška.

Pokud bude stavba povolena, pavilon by měl být pojat jako zářící spirála, která využívá jako materiál především sklo a dřevo.

Proces k získání stavebního povolení v Japonsku se stává z několika fází, mezi nimi například odevzdání základního plánu Japonské asociaci pro světovou výstavu 2025, tedy organizátorovi výstavy. To Česko učinilo na počátku června 2023.

Během podzimu by mohlo být stavební povolení

Během doby, kdy bude japonský stavební úřad posuzovat česku žádost, budou architekti a projektanti z Apropos Architects ve spolupráci s Terezou Šváchovou, Nikoletou Slovákovou a japonským studiem Kino Architects dopracovávat dokumentaci tak, aby Česko mohlo během podzimu předložit japonským úřadům finální dokumentaci pro vydání stavebního povolení. To by pak mělo být vydáno během zhruba dvou týdnů.

„Celý náš tým intenzivně pracuje na tom, abychom náš pavilon stihli připravit včas a tak, jak jsme si na počátku projektu stanovili. Jsme si vědomi rostoucích cen materiálů i pracovní síly v Japonsku, které podobně jako Česko bojuje s inflací. Děláme však maximum pro to, abychom světu ukázali unikátní národní pavilon, který se stane jednou z největších českých dřevostaveb a který už nyní budí ohlas daleko za českými hranicemi. Očekáváme, že bude patřit mezi nejzajímavější a nejvýraznější pavilony celého Expa,“ přibližuje generální komisař Soška.

Přečtěte si více o návrhu českého národního pavilonu a chystaném Expu 2025 na portálu ExportMag.cz

„Žádost České republiky velice vítáme. Těšíme se na návštěvu nádherného designového pavilonu, který reprezentuje českou kulturu. Upřímně zároveň doufám, že světová výstava přispěje k dalšímu šíření krás České republiky do světa,“ říká starosta Ósaky Hideyuki Yokoyama.

K účasti na Expo 2025 se prozatím přihlásilo 153 států a 8 mezinárodních organizací, přičemž vlastní pavilon plánuje postavit 56 zemí či regionů. Další státy a organizace si plánují pronajmout předpřipravené prostory od organizátorů.

Zdroj: Tisková zpráva kanceláře generálního komisaře české účasti na Expo 2025

• Teritorium: Asie | Česká republika | Japonsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme