Japonská ekonomika reaguje na růst cen komodit v důsledku krize na Ukrajině

Člen rady japonské centrální banky (Bank of Japan) J. Nakagawa zopakoval odhodlání banky udržet měnovou politiku ultralevnou a zdůraznil, že aby bylo zvyšování cen udržitelné, musí mzdy růst souběžně s inflací.

Uvedl také, že inflační tlaky prozatím zůstanou silné u energií, potravin a průmyslového zboží a dodal, že meziroční růst spotřebitelských cen se může zvýšit o 2 %. Zatímco rostoucí náklady na suroviny zvýšily v Japonsku velkoobchodní ceny, spotřebitelská inflace z důvodu nízkých výdajů domácností a růstu mezd v lednu činila jen 0,2 %.

Ilustrační fotografie

Analytici však očekávají, že z důvodu rostoucích cen benzínu a elektřiny bude inflace od příštího měsíce zrychlovat až ke 2 %. Dle Nakagawy bude japonská ekonomika pokračovat v oživování díky stabilní zahraniční poptávce a očekávanému oživení spotřeby po pandemii. Japonská ekonomika je díky své velké závislosti na dovozu pohonných hmot a potravin zranitelná vůči vyšším cenám komodit.

Vzhledem k relativně nízké hladině inflace a křehkému oživení guvernér banky H. Kuroda opakovaně prohlásil, že banka nemá v úmyslu následovat amerických Federální rezervní systém ve zpřísňování politiky.

Pětinásobné zvýšení dotací na ropu

Ve snaze zabránit prudkému nárůstu cen pohonných hmot Japonsko zvýší od 10. března vládní dotaci pro velkoobchodníky s ropou na 25 jenů za litr ze současných 5 jenů. Dotace bude poskytována do konce března a vláda plánuje na toto opatření vynaložit přibližně 360 mld. jenů (72 mld. Kč).

Kromě velkoobchodníků s ropou začne vláda poskytovat dotace provozovatelům taxislužeb, kteří jsou také postiženi zdražováním pohonných hmot a posílí podpůrná opatření pro další postižená odvětví jako ze zemědělství a rybolov.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod

Doporučujeme