Zdroj: CzechTrade

Japonská vláda navýší podporu na dekarbonizaci při výrobě oceli

Společně s navýšením dotačního balíčku na zavedení vodíkové technologie při výrobě oceli došlo k přehodnocení termínů pro 50% snížení objemu produkovaných emisí. Cíle by měly nově japonské ocelárny dosáhnout už o 5 let dříve.

Japonské ministerstvo ekonomiky, obchodu a průmyslu (METI) oznámilo změny v plánované dekarbonizaci japonského ocelářského průmyslu, v rámci které spoléhá na plošnou změnu výrobních procesů, kdy na místo koksu bude jako redukční činidlo používán vodík. Zavedení této technologie totiž slibuje takřka bezemisní výrobu, jelikož kyslík obsažený v železné rudě se slučuje s vodíkem a jako odpadní produkt vzniká pouze voda.

Ilustrační fotografie

Ministerstvo tuto metodu prosazuje dlouhodobě. Doposud však dosažitelnost redukce produkovaných emisí o 50 % oproti stavu z roku 2021 byla odhadována na rok 2045 a v rámci speciálního fondu byl pro konsorcium tří největších ocelářských společností Nippon Steel, JFE Steel a Kobe Steel vyhrazen rozpočet 193,5 miliardy jenů.

Na základě nově oznámených změn však budou moci tyto společnosti v rámci transformace nově čerpat dotace z balíčku o hodnotě 450 miliard jenů s tím, že od nich bude očekávána implementace nových výrobních technologií již do roku 2040.

Největší překážkou v zavedení vodíkové technologie zůstává cena vstupních surovin, kdy tržní cena koksu je pětinásobně nižší než v případě vodíku. Jeden metr krychlový vodíku vychází na 40 jenů, v případě koksu je to 8 jenů. Japonská vláda tak současně výrazně dotuje i výrobce této suroviny a věří, že se ji v dohledné době podaří cenu výrazněji snížit.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.
Zdroj: Nikkei Asia Review

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Hutní výroba | Slévárenství a kovárenství

Doporučujeme