Japonská vláda zavede dotace na snížení nákladů v zemědělství

Japonská vláda oznámila, že v souvislosti s prudkým růstem cen z důvodu ruské invaze na Ukrajinu, představí nový dotační titul, jehož cílem je snížit náklady na zemědělskou produkci o 10 %.

Na prvním zasedání nové pracovní skupiny pro boj se zvyšováním cen a zajištění růstu mezd vláda rovněž uvedla, že pomůže dodavatelům elektřiny rozšířit jejich program odměn za úspory energie.

Ilustrační fotografie

Premiér Kišida, který předsedá této pracovní skupině, řekl: „Budeme naslouchat hlasům veřejnosti, pečlivě sledovat vývoj cen, které se bezprostředně týkají každodenního života a pečlivě a plynule přijímat opatření.“ Jak se vypořádat s prudkým nárostem cen bude i hlavním tématem voleb do Sněmovny reprezentantů v červenci.

Plánované dotace na snížení nákladů na zemědělskou produkci budou určeny na podporu ekologického zemědělství a budou reagovat na prudký růst cen hnojiv. Vláda také zvažuje snížit ceny dovážené pšenice, kterou prodává mlýnským společnostem. Vzhledem k tomu, že se očekává nedostatek dodávek elektřiny, vláda pomůže dodavatelům energie posílit jejich programy odměn za úspory energie.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Odměny ve formě bodů budou udělovány podle toho, jak efektivně byla elektřina využívána. Vláda také vytvoří systém, v němž energetické společnosti budou od podniků odkupovat množství elektřiny, které ušetřily.

Na podporu opatření místních samospráv v boji proti rostoucím cenám bude využito rezervních fondů v celkové výši 5,5 bilionů jenů (cca 1 bilion Kč) na revitalizaci regionů.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: The Yomiuri Shinbun

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí

Doporučujeme