Japonské investice do České republiky se zaměří na výzkum a vývoj, shodli se ministři

Podle ministra hospodářství, obchodu a průmyslu Nishimury hledají v tuzemsku usazené výrobní firmy cesty k posílení oblasti výzkumu a vývoje v rámci svých kapacit.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela jednal v Praze s ministrem hospodářství, obchodu a průmyslu Japonska Yasutoshi Nishimurou. Ministr Nishimura ocenil tradiční a silné průmyslové zázemí v Česku a uvedl, že o příznivém klimatu pro podnikání svědčí dlouhodobá přítomnost japonských investorů, kteří zde proinvestovali již téměř šest miliard USD.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s ministrem hospodářství, obchodu a průmyslu Japonska Yasutoshi Nishimurou. Foto: CzechInvest | Foto: CzechInvest

„Japonsko je jedním z největších přímých zahraničních investorů v České republice. Jsem rád, že budeme naše vztahy nadále rozvíjet, zaměříme se zejména na spolupráci ve výzkumu a vývoji v zelené energetice a digitalizaci,“ uvedl ministr Síkela.

Podle ministra Nishimury hledají v tuzemsku usazené výrobní firmy cesty k posílení oblasti výzkumu a vývoje v rámci svých kapacit. Pomoci by jim k tomu měly také státní agentury, japonská Japanese External Trade Organization (JETRO) a český CzechInvest, které po jednání ministrů stvrdily nový Akční plán spolupráce na usnadnění a podporu investic v obou zemích, zejména v oblasti digitalizace a udržitelné energetiky.

Za českou stranu Akční plán podepsal generální ředitel agentury CzechInvest Petr Očko a za japonskou stranu generální ředitel JETRO Kazushige Nobutani. Česko – japonský tandem ve výzkumu a vývoji podpoří také memorandum mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvem hospodářství Japonska o spolupráci ve výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetiky, které ministři potvrdili svým podpisem na konci jednání.

Oba ministři se shodli, že současná geopolitická situace skýtá pro obě naše země mnoho výzev, ale také příležitostí k dalšímu rozvoji hospodářských a obchodních cílů obou zemí. Ministr Síkela informoval o úspěšném odklonu ČR od závislosti na dodávkách fosilních paliv z Ruské federace. Do budoucna plánují obě země vyšší míru využití energií z obnovitelných zdrojů s cílem odstoupení od uhelných zdrojů v roce 2033.

V Japonsku se jako zdroj výroby elektrické energie chystají využít nejen vodík, ale také čpavek. Energetický mix Japonska tak dozná v nejbližších letech citelných změn. Japonsko je lídrem v oblasti zavádění vodíkových technologií do praxe a podílí se na vývoji vodíkových čerpacích stanic, z nichž v ČR byla v letošním roce otevřena první v Praze.

• Teritorium: Asie | Česká republika | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Investice | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme