Jedním z podpořených návrhů je rovněž plán konsorcia japonských společností vyrábějících jídelní boxy bento (krabičky s připravenými pokrmy k okamžité spotřebě), speciálně určené k prodeji na vlakových nádražích, tzv. ekiben.
Ekiben jsou neopomenutelnou součástí sortimentu nádražních obchodů, zejména pokud se jedná o nádraží vypravující rychlovlaky šinkansen, a řadí se mezi kultovní součásti japonské gastronomické scény. Obsahují širokou škálu pokrmů a cestující si je typicky zakupují těsně před nástupem do vlaku coby občerstvení na cestu.
ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg
Projekt spojil největší společnosti vyrábějící ekiben v Japonsku, Hanazen, Maneki Foods a Matsuura Shoten, které hodlají představit tento koncept na významných evropských nádražích. Prvním vybraným byla hlavní vlaková stanice ve švýcarském Curychu, kde se ekiben začaly prodávat již v únoru.
Projekt rovněž poskytuje příležitost představit nejnovější japonské potravinářské technologie, jako je šetrné zamrazení a rozmrazování. Rýže a některé další suroviny byly totiž pro švýcarské ekiben vždy připraveny v Japonsku, zmíněnými postupy ošetřeny a převezeny do Švýcarska.