Japonsko bude dotovat výrobu hnojiv

Japonsko chce zvýšit domácí produkci hnojiv, aby posílilo ekonomickou bezpečnost v situaci, kdy ceny hnojiv ve světě rostou v důsledku války na Ukrajině.

Japonsko je závislé na dovozu téměř veškeré domácí spotřeby dusíku, fosforu a draslíku. V listopadu loňského roku v porovnání s listopadem 2021 vystoupaly ceny hnojiv o 40 %. Důvodem byly především obavy z globálního nedostatku hnojiv a také slabý jen.

Ilustrační fotografie

Rusko je významným výrobcem hnojiv a Čína je klíčovým dodavatelem fosforu. Peking však od října 2021 omezil vývoz hnojiv a Japonsku se stále nedaří zajistit náhradní dodavatele. Japonská vláda proto plánuje dotovat výstavbu zařízení na získávání fosforu z čistírenských kalů.

Obcím, které plánují výstavbu takových zařízení, vláda v příštích třech letech přidělí celkem 10 miliard jenů (78 mil. USD). Cílem je zdvojnásobit množství hnojiv recyklovaných z čistírenských kalů na 55 000 tun do roku 2030 z 27 000 tun vyprodukovaných v roce 2021. Domácí spotřeba fosforu v Japonsku činí přibližně 300 000 tun ročně. Kaly z čistíren odpadních vod by mohly pokrýt až 20 % roční spotřeby. Velkou výzvou jsou však náklady, na vybudování sběrného zařízení je potřeba jedna miliarda jenů.

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Japonská vláda podporuje také používání hnojiv vyrobených z čistírenských kalů. Vytvořením databáze, která by poskytovala informace o toxických látkách v čistírenských kalech, chce vláda nabídnout transparentnost a ukázat uživatelům, že tato hnojiva lze používat bez negativních dopadů.

Ministerstvo zemědělství plánuje také vyčlenit 10 mld. jenů na podporu výzkumu a vývoje na výrobu hnojiv z odpadních vod.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: Nikkei Asia

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí

Doporučujeme