Japonsko investuje do výroby a vývoje čipů, zapojeni jsou i Češi

Japonská vláda považuje domácí výrobu polovodičů za jeden z klíčových nástrojů posílení ekonomické bezpečnosti země. Japonsko začalo od minulého roku významně subvencovat výzkum a vývoj polovodičů s cílem oživení domácího průmyslu.

S rostoucím napětím kolem Tchaj-wanu a novými americkými omezeními na vývoz pokročilých čipů do Číny se jeví tento kritický sektor pro fungování japonské ekonomiky o to zranitelnější. Japonsko láká technologické společnosti z USA a Tchaj-wanu. Úspěšná česko-japonská spolupráce probíhá i díky společné výzvě technologických agentur TAČR a NEDO a v rámci ní uskutečněného projektu mezi SVCS Process Innovation a Horiba STEC.

Ilustrační fotografie

Ekonomická bezpečnost a zvláště oživení domácí výroby polovodičů je jako jedna z priorit vlády premiéra Kišidy viditelná v narůstající finanční podpoře státu tomuto odvětví. V posledním mimořádném rozpočtovém navýšení letos v listopadu japonská vláda přidělila na společný výzkum nové generace čipů ve spolupráci s USA 350 miliard jenů, vedle toho dalších 450 miliard jenů na rozvoj domácí výroby a 370 miliard jenů na zajištění nezbytných dodavatelských řetězců pro tuto výrobu.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Subvence pro výrobce čipů

Již od června navíc japonská vláda subvencuje stavbu zařízení na výrobu čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) na ostrově Kjúšú. Další subvence poskytla výrobcům čipů americko-japonské Kioxia a americké Micron Technology, jejichž výroba by měla být také zahájena v příštích dvou letech.

Nejambicióznějším nově oznámeným projektem je konsorcium Rapidus složené z významných japonských soukromých firem jako Sony, Softbank, Toyota, NEC, NTT, Denso a Mitsubishi Bank finančně podporované státem, konkrétně Ministerstvem hospodářství, obchodu a průmyslu (METI), sumou 70 miliard jenů. Nově založené konsorcium má nejen rozvíjet post-5G technologie, ale také se věnovat vývoji a výrobě příští generace polovodičů a demonstraci jejich prototypů.

Důležitost rozvoje domácí výroby čipů potvrdila i přítomnost premiéra Kišidy na SEMICON Japan 2022, největším veletrhu polovodičového průmyslu v Japonsku, který zahájil v polovině prosince. Ve svém projevu zdůraznil důležitost čipů pro ambice jeho vlády v oblasti dekarbonizace, digitalizace a podporu vlády tomuto odvětví včetně rozvíjející se spolupráce s USA a Evropou.

MinimalFab s vedoucím projektu Dr. Širo Harou (AIST/Horiba), Dr. Vladimírem Kováčikem (Vytek Ltd.) a ekonomických diplomatem velvyslanectví Ondřejem Svobodou | Zdroj: ZÚ ČR

Česko-japonský vývoj

Na veletrhu byla také s vlastním stánkem přítomna česká společnost SVCS Process Innovation. Ta se mimo jiné prezentovala zapojením do dvouletého projektu vývoje Minimal Fab s japonskou firmou Horiba STEC. Tento společný projekt byl mimo jiné výsledkem spolupráce českých a japonských technologických agentur Technologické agentury ČR (TAČR) a New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), které se na financování projektu společně podílely.

V zařízeních konceptu Minimal Fab je možné vyrábět polovodiče i v omezených prostorech pro jejich instalaci. Přináší tak revoluční způsob objemově menší, ale zato méně náročné výroby. Stánek Minimal Fab, jeden z největších na veletrhu, byl umístěn hned vedle SVCS Process Innovation, a nyní se nové zařízení chystá do celosvětového prodeje. Projekt tak potvrdil, že i v nejnáročnějších technologických odvětvích lze úspěšně realizovat česko-japonskou firemní spolupráci.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tokiu (Japonsko). Autor: Ondřej Svoboda, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Elektronika a elektrotechnika | Investice

Doporučujeme