Japonský Astellas Pharma koupí americké Audentes Therapeutics

Druhý největší japonský farmaceutický výrobce Astellas Pharma oznámil nákup sanfranciské společnosti Audentes Therapeutics v hodnotě tří miliard amerických dolarů, a v budoucnu tak své portfolio rozšíří i o genovou terapii.

Společnost Astellas Pharma vznikla v roce 2005 sloučením farmaceutických firem Yamanouchi Pharmaceutical a Fujisawa Pharmaceutical a je členem finanční skupiny Mitsubishi UFJ. V současnosti se věnuje výzkumu a vývoji ve čtyřech klíčových oblastech: regenerativní medicíně, imunoterapii, imunoonkologii a neuromuskulární medicíně. V prvním prosincovém týdnu ohlášená akvizice pak tyto oblasti rozšíří nově i o genovou terapii – léčebný postup, v rámci kterého dochází k nahrazení či odstranění defektních genů v buňkách pacienta.

Japonská společnost nákupem získala vedle Audentesem vyvíjených léčiv (např. experimentální lék AT132, jenž pomáhá léčit vzácnou neuromuskulární genetickou chorobu a jehož cena se odhaduje až na milión dolarů za dávku), především přístup k jejich výzkumným a výrobním kapacitám. Celá transakce by měla být zkompletovaná během prvního čtvrtletí roku 2020.

Zdroj: Reuters, Nikkei
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Tokiu

• Teritorium: Japonsko
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme