Japonský výrobce strojů na nudle míří do Evropy

Společnost Yamato Manufacturing z Japonska vyvinula stroj velkých rozměrů na výrobu nudlí, který splňuje přísné evropské zdravotní a bezpečnostní normy.

Firma vyvážející stroje do asijských zemí se snaží využít rostoucího zájmu evropských zemí o asijskou kuchyni. Její zařízení dokáže vyrobit desetkrát více nudlí než běžné modely. Tento „nudlostroj“ je primárně určen k výrobě pšeničných nudlí rámen, ale může také vyrábět pšeničné nudle udon a pohankové nudle soba.

Ilustrační fotografie

Evropské bezpečnostní normy pro průmyslová zařízení jsou považovány za nejpřísnější na světě. Vzhledem k tomu, že v evropském restauračním průmyslu dominuje přechod k centralizovaným kuchyním a efektivním systémům vaření, které vyžadují méně lidské práce, vyhověla společnost Yamato žádostem o vývoj většího stroje.

Restaurace v Evropě a na dalších zahraničních trzích jsou prostornější a strávníci se v nich zdrží déle, což dle ředitele Yamota vede k vyšším tržbám než v Japonsku, kde jsou restaurace provozovány na základě velkých objemů ale nízkých přirážek.

Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Společnost již vyváží malé stroje na výrobu nudlí do Evropy a hodlá rozšířit prodejní kanály o nový velký model, který je navržen tak, že může pracovat v kombinaci s menším strojem. Poptávky po velkém stroji obdržela například z Polska, České republiky, ze severní Ameriky i Filipín.

Společnost, která dodala více než tisíc strojů do více než 70 zemí, nabízí také poradenství pro podniky zabývající se výrobou nudlí a otevřela internetovou „školu nudlí Yamato“.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme