Japonský zemědělský vývoz opět rekordní

Japonský vývoz zemědělských produktů a potravin dosáhne za loňský rok rekordních výsledků. Toho bude dosaženo díky oslabení jenu a oživení světové poptávky, podpořené ustupujícími obavami z pandemie.

Vývoz zemědělských, potravinářských a lesnických produktů dosáhl za prvních 10 měsíců roku 2022 hodnoty 1,12 bilionu jenů (8,34 mld. USD). Podruhé v historii tak došlo k překročení hranice 1 bil. jenů. Poprvé dosáhl vývoz zemědělských produktů tohoto milníku v roce 2021, kdy vývoz činil 1,23 bil. jenů.

Ilustrační fotografie

Nyní je jisté, že v roce 2022 bude tato hodnota vyšší. Japonská vláda si stanovila cíl dosáhnout do roku 2025 vývozu ve výši 2 bilionů jenů. Největším odběratelem japonského zemědělského zboží je Čína, kde jsou oblíbené zejména japonské hřebenatky a alkoholické nápoje. Dovoz do této země se zvýšil o 25 % v porovnání s rokem 2021. Následovaly USA, s hodnotou dovozu 165 mld. jenů, což je zvýšení o 21 %.

Japonská vláda koncem roku oznámila novou strategii, jejímž cílem je zvýšit počet výrobních oblastí, které mohou v exportních destinacích splňovat předpisy týkající se bezpečnosti potravin a karantén. Prefekturní vlády, obchodní společnosti i zemědělská družstva budou spolupracovat na vytvoření systému podpory dodržování předpisů.

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Novinkou je také přidání japonského okrasného kapra koi na seznam prioritních položek, u kterých existuje předpoklad pro rozšíření vývozu. Pokud je položka označena za prioritní pro vývoz, domácí producenti vytvoří skupinu, která spolupracuje na maximalizaci vývozu. Nově byly vytvořeny čtyři skupiny na podporu 11 prioritních položek.

Je potřeba zmínit, že Japonsko nadále trápí dovozní omezení v některých zemích, která byla zavedena po havárii v jaderné elektrárně Fukušima Daiči v roce 2011. Japonská vláda plánuje vypustit vyčištěnou odpadní vodu z fukušimské elektrárny do oceánu na jaře 2023. Toto rozhodnutí vyvolalo ostrou kritiku nejen okolních států, ale i rybářské komunity i ekologických skupin.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: Nikkei Asia

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme