Japonští labužníci rádi zaplatí astronomické ceny za kvalitní suroviny

Japonsko je vedle dalšího známo coby země labužníků libujících si v kvalitních surovinách. Za nejrůznější pochoutky vysokých kvalit jsou místní gurmáni ochotni vynaložit nemalé částky.

Pověstné jsou zejména nezřídka astronomické ceny vybraných kusů hovězího masa wagyu či slavné aukce čerstvých tuňáků, o něž licitují věhlasní šéfkuchaři. Obdobné nadšení vyvolávají i dražby sezónních potravin, zejména ovoce a zeleniny.

Ilustrační fotografie bedýnky s houbami šitake
Ilustrační fotografie

Čím symetričtější tvar, krásnější barva a správné rozměry, tím větší ochota zákazníků připlatit si za daný výpěstek. Každé léto se tak například pořádá aukce melounů z ostrova Hokkaidó – rekord jednoho vydraženého melounu padl před dvěma lety, kdy se cena vyšplhala na neuvěřitelných 3,5 milionu jenů, tedy asi 600 tisíc českých korun.

ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg

Přelom podzimu a zimy patří sezónně hub. V Japonsku se vyskytuje na pět tisíc druhů hub, z nich asi stovka tvoří běžnou součást zdejšího jídelníčku. Mezi nejoblíbenější druhy patří tzv. shiitake a právě ty byly předmětem nedávné dražby, o níž přinesla zprávu tisková agentura Kyodo News. Ošatka se šesti shiitake poddruhu nototemari se prodala za 350 tisíc jenů, což odpovídá ceně asi 54 tisíc korun.

Pro klasifikaci shiitake coby nototemari musí každá houba splňovat požadavek průměru klobouku 8 cm a tloušťky 3 cm, musí mít odpovídající aroma a texturu. Veřejný prodej se uskutečnil ve městě Kanazawa, hlavním městě prefektury Išikawa.

Autorka: Veronika Vanišová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu.
Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme