Japonští zemědělci se potýkají s masovým výskytem ploštic

V posledních letech se v Japonsku v alarmujícím množství objevuje zelená ploštice (latinsky chinavia hilaris), která způsobuje velké škody na úrodě zemědělských plodin.

V letošním roce vydalo 35 ze 47 prefektur pro zemědělce „varování před smrdutými brouky“. Za nárůstem populace tohoto hmyzu, který se živí rostlinnými šťávami, stojí pravděpodobně globální oteplování, tvrdí odborníci a zároveň varují, že jejich počet může dále růst. Tyto druhy ploštic pocházejí z Afriky a rozšířily se po celém světě.

Ilustrační fotografie

Vydáno bylo varování před třemi druhy ploštic: těmi, co vysávají živiny z rostlin rýže; probodávajícími slupku ovoce a vysávajícími z něho šťávu; a brouky napadající rostlinu sóji.

Podle emeritního profesora Kendžiho Fudžisakiho Kjótské univerzity, který se výzkumem ploštic zabývá více než 50 let, žije v Japonsku přes 1 000 druhů ploštic a více než 100 z nich způsobuje škody na zemědělských plodinách. Nárůst počtu brouků přičítá zvyšujícím se teplotám v zimě, v jejichž důsledku více jedinců přežívá chladnější měsíce.

Oteplení v průběhu roku nejenže zvýšilo jejich jarní aktivitu, ale také způsobilo, že se rozmnožují dříve než v minulosti. Ke zmírnění dopadu doporučuje kombinaci protiopatření jako používání žlutého fluorescenčního světla, které brouky odpuzuje, sítě proti hmyzu a postřik pesticidy.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: The Mainichi

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí

Doporučujeme