Jednání o prohloubení obchodní spolupráce s Austrálií

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský jednal dne 23. února 2022 s australskou ministryní zahraničních věcí Marise Payne. Jde o první návštěvu ministryně zahraničních věcí Austrálie v ČR po 17 letech.

Mezi hlavními tématy byla Ukrajina, dohoda o volném obchodu mezi EU a Austrálií, spolupráce v oblasti kybernetiky a ochrana lidských práv. 

Ilustrační fotografie

Jednání s australskou ministryní zahraničních věcí potvrzuje český zájem o Indopacifik jako jednu z regionálních priorit nastávajícího českého předsednictví v Radě EU. Stabilita a bezpečnost indopacifické oblasti hraje stále zásadnější úlohu. Návštěva tak navazuje na ministerské fórum k Indopacificku v Paříži, ze kterého se ministr právě vrátil.

Zásadní shoda panovala v jednotném přístupu k Ukrajině. Šéfka australské diplomacie uvedla, že „je důležité nastavit světový pořádek, kde je národní suverenita respektována, platí ochrana lidských práv a spory jsou řešeny dialogem.“

Šéfové obou diplomacií se také shodli, že Austrálie patří v oblasti lidských práv do okruhu partnerských zemí a stejně jako ČR aktivně a konsistentně usiluje o prosazování lidských práv ve světě. Ocenil, že Austrálie již přijala tzv. Magnitského zákon, což je prioritou i české vlády.

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

Dalším tématem byla dohoda o volném obchodu mezi Austrálií a EU. „EU a Austrálie jsou v řadě oblastí stejně smýšlejícími partnery, proto si myslím, že sjednání této dohody je přínosné pro obě strany. Dohoda zároveň může zajistit, aby se podmínky přístupu na trh pro evropské společnosti vyrovnaly podmínkám konkurence ze třetích zemí,“ řekl šéf české diplomacie.

Ministr Lipavský poděkoval ministryni Payne za dosavadní intenzivní spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti, která probíhá na bilaterální úrovni, ale i skrze neformální koordinační mechanismus Cyber Defence Initiative.

Dalším dobrým případem česko-australské spolupráce je i Smlouva o extradici, která byla podepsána 17. února 2022 po dlouholetém vyjednávání. Smlouva vytváří právní podmínky vzájemného vydávání osob a umožní efektivnější způsob vedení trestního stíhání obou států.

Doporučujeme