Jednání v Chile potvrdila zájem o politickou a ekonomickou spolupráci ČR a Chile

Delegace Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jednala v Chile s představiteli vlády, parlamentu a setkala se také se zástupci krajanské komunity.

Ve dnech 6.–9. listopadu 2022 navštívila Chile delegace Zahraničního výboru (ZAV) PS P ČR. Delegaci vedl místopředseda sněmovny J. Skopeček a jejími členy byl předseda ZAV M. Ženíšek, předseda výboru pro evropské záležitosti O. Benešík a poslanci J. Bžoch a M. Ratiborský.

Jednání v Chile | Zdroj: Zastupitelský úřad v ČR v Chile

První den delegace jednala s představiteli vlády o podpoře rozvoje bilaterální relace. Delegace byla přijata ministrem ekonomie Grauem a ministryní národních zdrojů Toro Cáceres v zájmu podpory investičních projektů českých firem RETEX a STAVSI. K oběma projektům proběhla rovněž technická schůzka na ministerstvu bydlení a urbanismu, které se zúčastnil zástupce CzechTrade v doprovodu místního partnera obou českých firem.

Jednání na MZV Chile se Státním tajemníkem pro zahraniční politiku A. Wetzigem potvrdilo velmi dobrou úroveň vzájemných vztahů a zájem obou stran zintenzivnit vzájemné kontakty a prohloubit obchodní spolupráci.

Druhý den návštěvy byl věnován jednáním na půdě chilského parlamentu ve Valparaísu. Česká delegace byla první zahraniční delegací, kterou přijal nově zvolený předseda PS P Chile Vlado Mirosevic. Rovněž se uskutečnil pracovní oběd s parlamentní skupinou přátel ČR-Chile a jednání se ZAV chilské poslanecké sněmovny.

Obsahem jednání bylo prohloubení parlamentní spolupráce, situace v Evropě v důsledku ruské agrese proti Ukrajině, energetická krize, otázky dokončení modernizované bilaterální dohody EU-Chile, situace v regionu Latinské Ameriky a další otázky.

V rámci pobytu v Santiagu se delegace setkala také se zástupci krajanské kolonie, byla seznámena s aktivitami krajanské asociace a z rukou prezidenta Carrasca převzala dopis v záležitosti získávání státního občanství. Poslední den delegace navštívila think tank „Instituto Libertad“, kde proběhla zajímavá výměna názorů na aktuální otázky vnitropolitického vývoje v Chile, ale také o situaci v Evropě a v Latinské Americe.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Santiagu de Chile (Chile).

• Teritorium: Amerika | Chile | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme