Jednání v Mali potvrdilo zájem o spolupráci s Českou republikou

Státní tajemník MZV ČR Miloslav Stašek navštívil ve dnech 20. a 21. ledna 2020 Republiku Mali. Návštěva se uskutečnila v souladu s přístupem vlády ČR aktivně, zodpovědně a efektivně přispívat k řešení problémů globální bezpečnosti, terorismu, migrace a chudoby, a to přímo v místě vzniku těchto problémů.

Foto: MZV ČR

Návštěva státního tajemníka Staška byla v tomto ohledu historickou návštěvou, především s akcentem na ustavení mechanismu vzájemných pravidelných konzultací ministerstev zahraničí obou zemí a s cílem rozvíjet, vedle již existujících vojenských, také humanitárně-rozvojové aktivity a ekonomické vztahy.

Česká republika zahájila v září roku 2019 činnost velvyslanectví v hlavním městě Mali Bamaku, přičemž jde o první diplomatickou misi zemí střední a východní Evropy. Subsaharská Afrika se stává jednou z prioritních oblastí zahraniční politiky EU a nabývá významu i pro ČR. S ohledem na klíčovou roli oblasti Sahelu pro bezpečnost Evropy přijala vláda ČR v roce 2018 strategii ČR na podporu stabilizace a socioekonomického rozvoje zemí této oblasti, která zahrnuje subsaharský pás zemí od Mauritánie po Etiopii.  

Státní tajemník Stašek jednal se svým protějškem, státním tajemníkem Ministerstva zahraničních věcí a mezinárodní spolupráce Republiky Mali Boubacarem Diallem. O rozvoji vzájemného obchodu a investic diskutoval s ministryní dolů a ropy Lelenta Hawa, která v prosinci 2019 navštívila ČR.

Dále státní tajemník Stašek navštívil obě české vojenské posádky, které v Mali již od roku 2013 v rámci výcvikové mise EU s velkým renomé působí, přičemž v prvním pololetí tohoto roku ČR dokonce převezme velení této operace. Státní tajemník navštívil rozvojový projekt financovaný ČR, zaměřený na zlepšení postavení žen v maliské společnosti. V neposlední řadě jednal s ředitelem Národního muzea Mali o konkrétních možnostech spolupráce na poli kultury a historie.

Dvoudenní pracovní návštěva státního tajemníka Staška byla potvrzením první fáze intenzifikace kontaktů mezi ČR, Mali a oblastí západního Sahelu, a připravila půdu pro budoucí styky na ministerské úrovni.

• Teritorium: Mali
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme