Alespoň jednou týdně vyhazuje do koše jídlo třetina Němců ve věku 14 až 19 let. S rostoucím věkem počet lidí plýtvajících jídlem klesá. Produkce potravin přitom stojí za třetinou skleníkových plynů.
Se zvyšujícím se věkem podíl lidí, kteří plýtvají potravinami, klesá. Ve věku 20 až 29 let jednou týdně vyhazuje jídlo 23 dotázaných. Lidé, kterým je přes 60 let, se chovají v tomto směru nejvíce ekologicky, protože častěji než jednou týdně jídlo vyhodí pouze dvě procenta z nich.
V Německu skončí v koši každý rok 11 milionů tun potravin. Přitom na každého Němce ročně připadne 55 kilogramů vyhozeného jídla, které se mohlo ještě sníst. Většinou se jedná o zeleninu a ovoce.
Zemědělství a potravinářský průmysl v globálním měřítku produkují třetinu emisí skleníkových plynů. V zemědělství se používá jako hnojivo oxid dusný, jenž je třistakrát škodlivější pro ozonovou vrstvu než oxid uhličitý. Navíc se při produkci potravin, zejména masa, spotřebovává velké množství vody. Kampaně proti plýtvání potravinami nemají na mladé Němce zatím patřičný vliv.
Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák