Jihlavský Osmont vyváží svítidla do celého světa. Dominuje Evropa a Asie

Jako první začala společnost exportovat krátce po svém vzniku do sousedního Rakouska. Pak přišlo na řadu Slovensko. V posledních letech se na trhu prosazuje především s moderními LED svítidly, stále ale vyrábí i ta klasická.

Společnost Osmont vyrábí především moderní LED svítidla, stále vyrábí i klasická. | Foto: Osmont

Od roku 1991 vyrábí v Jihlavě svítidla společnost Osmont. Založil ji Milan Šenkýř, který je stále jejím jednatelem. Zkušenosti z oboru získal ve státním závodě vyrábějícím elektrotechniku a osvětlení. Když se po roce 1989 otevřely nové příležitosti, rozhodl se je využít právě k rozjezdu vlastního podnikání.

„Největší otázkou bylo, jak produkt prosadit na trhu. Další komplikací byla nedostatečná velikost výrobních prostor. Tento problém se nám podařilo vyřešit v roce 1995, kdy jsme zakoupili vlastní výrobní objekt,“ vzpomíná Milan Šenkýř. Další přelom v historii podniku pak znamenal rok 2006, kdy vyrostla nová hala sloužící pro montáže, expedici i jako sklad. Její součástí jsou i administrativní prostory.

Typické zákazníky společnosti tvoří projektanti, architekti, designéři a velkoobchody a maloobchody s elektrotechnikou nebo osvětlením.

První bylo Rakousko

Poměrně brzo po svém založení začala firma s vývozem. „Prvním zahraničním odběratelem byla firma z Rakouska v roce 1993. Po Rakousku následovalo v těsném sledu Slovensko,“ dodává Milan Šenkýř.

Zakladatel společnosti Osmont Milan Šenkýř. | Foto: Osmont

Největší konkurencí jsou pro firmu němečtí výrobci osvětlení. „Naší konkurenční výhodou je vysoká kvalita nabízeného produktu za přijatelnou cenu a také rozmanitá škála nadstandardního vybavení. Další výhodou je, že naši hlavní produktovou skupinu, svítidla s ručně vyráběnými třívrstvými skleněnými stínidly Triplex Opal, mnoho výrobců nenabízí. Přitom jsou svými optickými vlastnostmi vysoce vhodné pro nejmodernější LED zdroje,“ popisuje Martina Pleslová, dcera zakladatele a druhá jednatelka společnosti.

Sídlo společnosti Osmont v Jihlavě. | Foto: Osmont

Export tvoří v současnosti 60 procent celkového obratu firmu. „Nejdůležitější je pro nás evropský a asijský trh. Z Evropy se konkrétně jedná o Finsko, Švýcarsko, Rakousko, Německo, Francii či Velkou Británii, z asijských států pak Spojené arabské emiráty, Rusko či Vietnam,“ vypočítává Martina Pleslová. 

Sázka na ručně vyráběné sklo

Od ostatní konkurence se svítidla z Jihlavy odlišují hlavně tím, že jejich stínidla jsou vyráběna ručně z třívrstvého opálového skla. Jde o takzvaný triplex opál mat, které světlo dobře rozptyluje. Tato originální skleněná stínítka tvoří větší část produkce Osmontu. Skleněná stínidla dodávají české sklárny, mezi nimi i sklárna z nedalekého Janštejna.

Osmont vyváží 60 procent celkového obratu firmu.

Protože nejtěžší skleněné kusy váží pět až šest kilogramů, používá firma některá stínítka také z plastu. Lehčí světla totiž požadují někteří odběratelé, například německé školy nebo úřady, kvůli bezpečnosti a mechanické odolnosti. V současnosti firma zaměstnává 60 pracovníků, loňský obrat podniku se pohyboval okolo 120 milionů korun.

K udržení pozice na trhu musí firma neustále inovovat. „Vývoj bude určitě směřovat ke stále efektivnějším, úspornějším a chytřejším způsobům osvětlení.  Už dnes je velmi náročné udržovat krok s nejmodernějšími trendy v oblasti osvětlení, především v oblasti LED a v oblasti chytrých zařízení a domácností,“ podotýká Martina Pleslová. 

Společnost Osmont zaměstnává šest desítek pracovníků. | Foto: Osmont

V této oblasti patří mezi novinky letošního roku například dálkové ovládání svítidla nebo sestavy svítidel pomocí bezdrátového Bluetooth.  Zařízení umožňuje regulovat intenzitu osvětlení či použít přednastavené nebo individuální světelné scény. Světla je pak možné ovládat s pomocí chytrého telefonu, tabletu nebo speciálním bezdrátovým ovladačem.

Dalibor Dostál

Společnost Osmont v kostce

Český výrobce interiérového a exteriérového osvětlení Osmont má na trhu téměř třicetiletou tradici.  Patří mezi významné dodavatele svítidel nejen v Čechách, ale i v zahraničí, kde spolupracuje s partnery ve více než 35 zemích po celém světě.

• Teritorium: Česká republika | Vysočina kraj
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Elektronika a elektrotechnika

Doporučujeme