Jihoafrický honeybush čaj – velký potenciál v malém průmyslu

Jihoafrická vláda chce podpořit pěstování honeybush čaje.

Přestože se v některých částech Jihoafrické republiky dlouho vaří čaj bez kofeinu, honeybush zůstává v pozadí. Průmysl má však potenciál růst a vytvářet pracovní místa pro chudé v Západním a Východním Kapsku.

Honeybush, typický keř fynbos, se přirozeně vyskytuje v regionu Overberg v Západním Kapsku a dále směrem k pobřeží směrem k Port Elizabeth. Existuje několik jeho druhů, např. kustee nebo pobřežní čaj. V posledních letech došlo k úspěšnému úsilí vědců a zemědělců o komerční pěstování rostlin. Protože honeybush může být pěstován na okraji zemědělské půdy a nemusí být monokulturou, má v regionech, kde může být pěstován, velký rozvojový potenciál.

Kromě toho je honeybush druhem, který roste v zemi po požáru nebo po jiném narušení půdy, a proto se hojně sází do degradované země. Keř se regeneruje do tří let po požáru nebo po sklizni. Fynbos je druhově bohatý vegetační typ, který roste v půdách s nízkou výživnou hodnotou. Po tomto čaji roste poptávka a začíná se tedy více pěstovat.

Čaj honeybush lze prodávat jako černý nebo zelený čaj. U černého čaje byly listy fermentovány a sušeny, zatímco listy zeleného čaje nebyly fermentovány. Zelený čaj je velmi vyhledávaný, protože má vyšší úroveň antioxidantů. Honeybush má potenciál na světovém trhu. Tato rostlina se  na trhu propaguje jako zdravý nápoj s nízkým obsahem cukru a bez kofeinu. Honeybush také obsahuje polyfenoly, o nichž se tvrdí, že posilují imunitní systém.

Některé směsi honeybush čaje mají maloobchodní hodnotu na mezinárodním trhu až 10krát vyšší než na jihoafrickém trhu. Rozvíjející se poptávka po tomto čaji pomáhá i chudším pěstitelům z Východního Kapska. Finančně pomoci jim mohou i turisté, kteří projeví zájem o prohlídky na farmách, kde se tento čaj pěstuje.

Výzkum Ministerstva pro záležitosti životního prostředí a plánování rozvoje (DEA & DP) ukazuje, že mezinárodní poptávka výrazně převyšuje nabídku, což naznačuje, že v tomto odvětví existuje prostor pro výrazný růst. Druhotné produkty z honeybush rostlin (např. v kosmetickém průmyslu) by mohly mít dokonce větší ekonomickou hodnotu než čaj samotný.

Honeybush keře se vyskytují v běžné přírodě, proto dochází k jejich sklizni především lidmi, kteří si chtějí přivydělat, ale zároveň jejich neoborným zásahem dochází k ničení přírody. Vláda se proto chce do budoucna zaměřit na monitorování velkých sklizní z volné přírody a chtěla by sběrače vzdělávat a podpořit.

Zdroj: Farmersweekly.co.za
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade Johannesburg. 

• Teritorium: Jihoafrická republika

Doporučujeme