Jihočeská firma zaměstnává cizince a rozšiřuje výrobu

Mezinárodní síť na podporu podnikání Enterprise Europe Network (EEN) pomáhá firmám v různých oblastech podnikání. Někteří experti v síti se věnují problematice přeshraničního poskytování služeb a vysílání pracovníků.

Poradenství je komplexní a vždy vychází z požadavků klienta. V loňském roce se na BIC Plzeň, partnera EEN v ČR, obrátila koordinátorka pro integraci ukrajinských pracovníků. Zájem byl o veškeré informace spojené s vysláním ukrajinských pracovníků a jejich zaškolením v Německu na konkrétní lince, která měla být následně instalována v české firmě.

Ilustrační fotografie

Koordinátorka působí ve výrobní firmě Magna Cartech spol. s r. o., která patří mezi nejrychleji se rozrůstající firmy v jižních Čechách a je součástí jednoho z největších světových dodavatelů dílů pro automobilový průmysl.

Po identifikaci konkrétní situace se poradenství věnovalo hlavně praktické stránce. Koordinátorka byla seznámena s nutnými procedurami a zároveň upozorněna na odlišný přístup evropských zemí k vysílání pracovníků, kteří nejsou občané EU.

Přestože zaujímají ukrajinští pracovníci ve výrobě přibližně polovinu pracovních míst (asi 400), firma se snaží dlouhodobě své zaměstnance podporovat a prosazuje filozofii založenou na spravedlnosti a zájmu o ně (kultura spravedlivého podnikání), bylo pro ni administrativně méně náročné místo zamýšlených ukrajinských pracovníků vyslat české pracovníky. „Díky poradenství EEN a získaným potřebným informacím jsme se rozhodli pro administrativně jednodušší způsob vyslání,“ hodnotí zpětně koordinátorka pro integraci Mariia Tovkan.

Výrobním programem firmy Magna Cartech je lisování (za studena i za tepla) a sváření plechových dílů karoserií. Uvedená společnost se snažila po propuknutí války na Ukrajině umístit i příbuzné nebo manželky stávajících pracovníků a v loňském roce rozšířila o třetinu počet zaměstnanců z Ukrajiny. Díky získaným projektům pro renomované automobilové výrobce se aktuálně rozšiřují výrobní prostory o dvě nové haly a zároveň se otevírají možnosti pro nové pracovníky, kteří mají zájem o kariérní a profesní růst.

Řešíte-li zahraniční zakázku (EU/EHP/Švýcarsko) spojenou s poskytováním služeb prostřednictvím vyslaných pracovníků a nemáte-li dostatečné informace v této oblasti, neváhejte se obrátit na EEN. Firmy z Jihočeského, Karlovarského nebo Plzeňského kraje mohou kontaktovat: M. Skrziszowská (BIC Plzeň), m.skrz@bic.cz, tel.: 605 210 718.

Zdroj: Enterprise Europe Network, autorka: Miroslava Skrziszowská

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme