Jižní Korea čelí solárnímu dilematu

V prosinci 2017 vláda oznámila program „Obnovitelná energie 2030“, jehož cílem je do roku 2030 zvýšit podíl obnovitelné energie na výrobní kapacitě na 20 procent ze současných 7 procent. Solární energie představuje 57 procent z celkového podílu 20 procent obnovitelných zdrojů energie.


  • Země: KR – Korejská republika
  • Datum zveřejnění: 07.07.2019

Výhled obnovitelných zdrojů energie je jasný. Očekává se, že celosvětová poptávka po solární energii vzroste z 94 gigawattů v roce 2017 na 125 gigawattů v roce 2020 podle výzkumné firmy IHS Markit.

Navzdory ctižádostivému cíli administrativy a růstu trhu v Koreji čelí korejské solární elektrárny náročným úkolům doma i v zahraničí. Potýkají se s čínskou konkurencí v oblasti snižování nákladů, regulačních výzev a odporem místních obyvatel.

Tvrdé podnikání

V květnu podala Woongjin Energy, poslední ze zbývající výrobců ingotů a waferů pro solární články, k soudu nucenou správu. Firma byla jedinou, která přežila poté, co mnoho velkých společností, včetně společností LG, SKC a Hyundai Heavy Industries, opustilo svou činnost v oblasti ingotů a waferů kvůli pokračujícímu nadbytku nabídky z Číny.

„Již nemůžeme konkurovat čínským výrobcům, kteří drží nízké náklady. Od roku 2014 jsme již do solárního obchodu vložili více než 100 miliard wonů (85,4 milionu USD). Nyní si to už nemůžeme dovolit,“ řekl mluvčí společnosti Woongjin Group, mateřské společnosti energetické firmy.

Pokračující nadměrná nabídka z Číny vedla k poklesu cen solárních produktů. Cena polysilikonu, klíčového materiálu pro solární panely, v dubnu klesla na 9 dolarů za kilogram z 16 USD ve stejném měsíci loňského roku. Náklady na solární moduly také klesly na 0,26 USD za watt v květnu z 0,40 dolaru na watt ve stejném měsíci před rokem.

Další velká solární firma, OCI, která vyrábí polysilikon, zaznamenala ztráty ve dvou po sobě jdoucích čtvrtích. Předpokládá se, že firma bude podle místních makléřských společností pokračovat ve ztrátách ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Úvěrový rating firmy byl snížen z A + / stabilní na A + / negativní kvůli klesajícím cenám polysilikonu, řekl loni v loňském roce agentura Korea Investors Service.

Hanwha Chemical, která vyrábí polysilicon a vlastní Hanwha Q Cells, která vyrábí solární články a moduly, sotva v prvním čtvrtletí letošního roku sotva proměnila zisk v letošním roce poté, co tratila po celá léta, a to navzdory masivnímu navýšení prostředků ze skupiny do růstu solárního odvětví.

Korejské solární firmy říkají, že vysoké poplatky za elektřinu zde činí jejich výrobky méně konkurenceschopnými.

„Elektrické poplatky představují 30 až 40 procent výrobních nákladů na výrobu solárních produktů. Zatímco čínské firmy se těší vládním dotacím a nižším poplatkům za elektřinu, korejské protějšky takovou podporu nemají,“ sdělil mluvčí korejského sdružení fotovoltaického průmyslu.

V březnu Kim Chang-beom, místopředseda Hanwha Chemical Corporation, která vlastní Hanwha Q Cells, oznámil novinářům po setkání akcionářů, že firma nebude přidávat nová zařízení polysilikonu v Koreji: „Pokud budeme muset investovat, pak v zámoří kvůli drahé elektrické energii v Koreji.“

Lee Woo-hyun, místopředseda OCI, řekl, že je náročné dovolit si elektrické poplatky, které stojí až 300 miliard ročně, a komentoval: „Zvažíme postupné odstavení místních závodů a přesun do Malajsie.“

Vláda si je vědoma tohoto znepokojení. „Není však možné poskytovat výhody konkrétním průmyslovým odvětvím z důvodu spravedlnosti,“ uvedl šéf divize obnovitelných zdrojů energie ministerstva energetiky Šim Jin-soo.

Odpor a předpisy

Výzvy korejských solárních společností jsou nejen globální. Nejvíce trpí doma.

Korea nemá vhodné geografické podmínky pro generování energie z obnovitelných zdrojů kvůli množství hor. Pro výstavbu solárních panelů musí společnosti kácet lesy nebo zabírat zemědělskou půdu.

Stavba solárních panelů vyvolala silný odpor obyvatel, kteří tvrdí, že ohrožují kvalitu jejich života. Plány solárních projektů – ať už veřejným nebo soukromým sektorem – byly často staženy z důvodu silného odporu ze strany lokálních obyvatel.

Opoziční zákonodárci vyjadřují své hlasy k posílení předpisů o obnovitelných zdrojích energie z důvodů ochrany obytných oblastí a životního prostředí.

Podle Rep. Yoon Sang-jik ze strany Liberty Korea, zemědělská půda využívaná pro solární panely vzrostla z 505,8 hektarů v roce 2016 na 3675 hektarů loni. Od roku 2017, kdy vláda pevně tlačila na podnikání v oblasti solární energie, bylo poškozeno 4407 hektarů lesů.

Uprostřed rostoucí opozice obyvatel a zákonodárců, vláda se snaží zpřísnit nařízení o podnikání solárních panelů od konce loňského roku.

„Získávání územního povolení pro solární projekty je stále obtížnější,“ uvedl výkonný pracovník jedné ze solárních firem v Koreji za podmínky zachování anonymity.

V uplynulém roce výrazně klesly žádosti o schválení pozemků pro solární panely v horách. Aplikace klesly z 762 v lednu a únoru loňského roku na 40 ve stejných měsících letošního roku.

„Takové přísné územní politiky znesnadňují místním solárním společnostem získat reference, které jsou klíčové pro konkurenceschopnost vývozu,“ řekl Lee So-young, viceprezident místní ekologické občanské skupiny Solutions for Our Climate a bývalý právník firmy Kim & Chang.

Kang Jung-wha, senior výzkumník v Export-Import Bank of Korea, dodal že korejský solární průmysl je bohužel konfrontován s obtížemi, které je těžké řešit. Zdá se, že jediný způsob, jak mohou přežít a problémy s počasím, je vyvíjet inovativnější a účinnější technologie.

Zdroj: The Investor
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Soulu

Souborové přílohy

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme