Josef Průša: V automatizované tiskové farmě vidíme budoucnost výroby

Prusa Research je jedním z řešitelů projektů podpořených TA ČR, kteří představili své chytré nápady na světové výstavě EXPO. Jak v Prusa Research hodnotí EXPO, co jim účast přinesla a jaké produkty zde představili?

Přečtěte se rozhovor s Josefem Průšou, zakladatelem a majitelem společnosti Prusa Research, která patří mezi největší výrobce 3D tiskáren a jejich náplní na světě.

Josef Průša | Prusa Research

Co vás vedlo k účasti na světové výstavě EXPO? Zúčastnili jste se poprvé?

Pro výrobu tiskáren využíváme několik stovek našich tiskáren, které společně tvoří tzv. farmu. Logicky tak již poměrně dlouhou dobu přemýšlíme o její automatizaci. Nabídka účasti na EXPO nám přišla jako příležitost, jak tyto plány posunout do podoby konkrétního produktu. Vše se navíc sešlo s vhodnou výzvou TA ČR, která nám pomohla tyto plány financovat.

Účast na světové výstavě EXPO pro nás byla premiérou. Rádi bychom se více zapojili do prezentace českých inovativních řešení a exportu, kdy věříme, že máme co nabídnout. V letošním roce tak plánujeme automatizovanou tiskovou farmu představit též v rámci českého předsednictví v rámci našeho pavilonu v Bruselu.

Představili jste zde tiskovou farmu. V čem je unikátní? Proč jste zde tiskli právě sněhové vločky?

V naší automatizované tiskové farmě spatřujeme budoucnost výroby – především co se týče malosériové produkce, unikátních výrobků a prototypování. Hlavní výhodu farmy spatřujeme například v automatickém sběru výtisků, a to včetně možnosti jejich kontroly, čímž dochází k významné úspoře mzdových nákladů.

Automatizovaná tisková farma | Prusa Research

Poslední dva roky jsme mohli vidět, jak velkou roli může 3D tisk hrát v rámci rychlé odpovědi na aktuální krizi. V roce 2020 jsme během pár dní začali tisknout ochranné štíty, které během koronavirové krize ocenili nejen ve zdravotnictví. V současné době 3D tisk pomáhá proti ruské agresi na Ukrajině.

Samostatnou kapitolou je pak využití softwaru Prusa Connect, který představuje srdce tiskové farmy. Tento software se stará v podstatě o všechno: když zadáte soubor k tisku, vybere tu nejvhodnější tiskárnu pro daný úkol – například na základě toho, že před chvílíi dokončila jiný tisk a nestačila ještě úplně vychladnout (nahřívání bude rychlejší a úspornější). Prusa Connect si drží přehled o všech tiskových úlohách, statistikách, zbývajících časech a dalších parametrech.

Více si přečtěte v článcích Firma Josefa Průši vyrostla za čtyři roky o 17 tisíc procent a Podnikatelem roku 2020 se stal Josef Průša

A proč zrovna sněhové vločky? Je tu samozřejmě ten symbolický rozměr – sníh hezky kontrastuje s rozpáleným městem, ale především jde o to, že sněhové vločky dokonale demonstrují výhody 3D tisku. Návštěvníci si mohou v jednoduché dotykové aplikaci na tabletu navrhnout vlastní a zcela unikátní sněhovou 3D vločku, kterou pak farma automaticky vytiskne. Každá vločka je tím pádem úplně jiná, což znamená, že jejich výroba pomocí klasických metod (jako třeba vstřikolis) by byla buď skoro nemožná, nebo nesmírně nákladná. 3D tiskárny si s tím ale hravě poradí, nezávisle na tom, jak složité nebo unikátní modely jsou.

Sněhové vločky | Prusa Research

Co vám účast na EXPO přinesla?

Účast v rámci českého pavilonu na EXPO 2020 nám potvrdila správnost našeho rozhodnutí zacílit vedle koncových uživatelů též na B2B zákazníky. Přestože projekt tiskové farmy je stále ve stádiu prototypu, během výstavy o něj projevilo zájem více než 150 subjektů, z nichž přibližně s dvaceti jsou vedeny podrobnější rozhovory umožňující zároveň poskytnutí cenné zpětné vazby pro další prioritizaci následného vývoje. Pokud by se jen tyto rozjednané případy podařilo dotáhnout do úspěšného konce, jednalo by se o objednávky v objemu více než 2 000 000 USD, které by se staly součástí českého exportu vyspělých technologií.

Jaké další produkty jste představili na EXPO?

Pro každodenní provoz automatizované tiskové farmy, která představuje nepřehlédnutelnou součást české expozice na EXPO 2020 v Dubaji, je využíván tiskový materiál, tzv. filament, který byl vyvinut díky též díky podpoře TA ČR. Pro tisk již zmíněných sněhových vloček je využíván speciálně vyvinutý senzorický filament na bázi pigmentů reagujících na UV záření. Díky tomu si návštěvník odnáší z českého pavilonu též vizuální a umělecký zážitek.

Převzato z magazínu TA.Di vydávaném Technologickou agenturou ČR / autorka: Veronika Dostálová

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Elektronika a elektrotechnika

Doporučujeme