Káhirský týden vody nabídl přehlídku českých řešení

Velvyslanectví v Káhiře spolu s kanceláří CzechTrade využilo „Káhirského týdne vody“ k tomu, aby v Egyptě uspořádali prezentační fórum českých firem aktivních ve vodohospodářství i udržitelném nakládání s vodou.

Akce proběhla v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED). V roce 2023 organizovalo egyptské ministerstvo vodních zdrojů a zavlažování již šestý ročník Cairo Water Week, CWW, který vedle řady přednáškových bloků, workshopů i soutěží nabídl též specializovaný veletrh.

Ilustrační fotografie

Po celou dobu konání CWW (tj. od 29. 10. do 2. 11. 2023) tak měli návštěvníci možnost zavítat do českého stánku, aby se dozvěděli více o produktech i připravovaných projektech celkem šesti českých firem.

Kromě tradičního výrobce čerpadel Sigma, jejíž činnost v Egyptě sahá přes 60 let do minulosti, byly přítomny společnosti Mivalt a Envi-pur aktivní v oblasti čištění odpadních vod. Firma Life-Tech představila metody dezinfekce vody pomocí ozonu a UV, Escube řízené dávkování biostimulantů pro půdu, společnost Ecoone Europe poté zařízení na výroby vody z atmosférického vzduchu i environmentální projekty, které by v Egyptě mohly nalézt uplatnění.

V průběhu CWW byl zároveň v prostorách českého velvyslanectví zorganizován tzv. „Czech Water Day“, kde zástupci firem prezentovali své produkty a především navázali kontakty s pozvanými hosty z řad potenciálních egyptských partnerů i institucí.

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

Smyslem projektu nebyla pouze podpora českých firem, ale zároveň posun vodohospodářské spolupráce ve vědecké rovině. Projektu se tak zúčastnil i Libor Ansorge, náměstek pro výzkumnou a odbornou činnost Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, který spolu se zástupci Ecoone Europe navštívil egyptské Národní centrum pro výzkum vody a jeho jednotlivé instituty. Jak sám L. Ansorge zdůraznil: přestože Česko a Egypt jsou velmi rozdílné země, až překvapivě často čelí velmi podobným výzvám.

Vzhledem k úspěchu Czech Water Day by se z pilotní akce mohl do budoucna stát pravidelně se opakující projekt, do nějž by se postupně zapojovalo stále více českých firem.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Káhiře (Egypt). Autor: Ondřej Cuchý, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Afrika | Egypt | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme