Karlovarský kraj představil svoji digitální technickou mapu

V chebském kulturním centru Svoboda proběhla Konference digitální technické mapy (DTM) Karlovarského kraje 2023+. Setkání se zúčastnilo více než 100 zástupců firem, měst a obcí z regionu, aby se seznámili s podobou DTM a zjistili, jaké jsou její přínosy.

Od příštího roku totiž začne pro obce platit zákonná povinnost vložit data do DTM krajů. Úvodní blok prezentací zahájili pracovníci krajského úřadu v čele s vedoucím odboru informatiky Jiřím Heliksem. Karlovarský kraj zpracovává vlastní DTM již od roku 2013 a v současné době má již kompletně zaměřeno zastavěné území a silnice II. a III. třídy.

Ilustrační fotografie | Lugiaz / Shutterstock.com

„Nejsme nejhorší ze všech, ba naopak, máme na co být hrdí. Karlovarský kraj patří mezi špičku v České republice v oblasti digitalizace mapových podkladů, což jasně dokázala i proběhlá konference. Uspořádali jsme ji ve spolupráci s Krajskou Hospodářskou komorou Karlovarského kraje a dodavateli dat – společností Georeal a městem Cheb. Prezentace byly připraveny přímo na míru obcím a městům v kraji a správcům sítí a pro zájemce budou dostupné na webu Karlovarského kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Vojtěch Franta, do jehož gesce spadá mimo jiné i oblast informačních technologií.

V rámci možné spolupráce při přeshraničních editacích byly představeny také DTM Plzeňského a Ústeckého kraje. Následně se slova ujal zástupce společnost Georeal, který osvětlil význam DTM pro obce, města a správce sítí s tím, že mapa může zrychlit stavební řízení a vyjadřování veřejných orgánů, zefektivnit procesy přípravy, umisťování a povolování staveb. V odpolední části programu se pak diskutoval další rozvoj DTM nebo možnosti jejího praktického využití.

„Společně se snažíme využít co nejvíce možností, které nám DTM nabízí, a tyto možnosti a příležitosti předat na správce sítí a města a obce, tak aby nám všem byla digitální technická mapa všestranným a spolehlivým pomocníkem,“ uzavřel náměstek hejtmana Vojtěch Franta.

Redakčně upravená tisková zpráva Karlovarského kraje

Doporučujeme